nlc.hu
Otthon
Sötét helyek növényei

Sötét helyek növényei

Árnyékosnak tekintjük a lakásnak azt a részét, amelyet nem ér közvetett, vagy közvetlen napsütés, de mégsem sötét. Ilyen fényviszonyok uralkodnak, pl. egy északi fekvésû ablakban, vagy annak közelében, de egy déli fekvésû ablaktól kb. másfél-két méter távolságban is, ahol közvetlen fény már nem éri a növényt.

Az ablaktól két méternél távolabb növényt már nem tudunk elhelyezni, hacsak nem biztosítunk számára mesterséges fényt, amelyben tud fejlődni. Sárga-, vagy fehértarka növényeket azonban semmiképpen ne rakjunk ilyen helyre, ezeknek a levelében ugyanis kevesebb a klorofil, ami a növény számára létfontosságú tápanyagot előállítja, ezért ezek az erősebb fényviszonyokat kedvelik. A mesterséges világítás abban az esetben is jó megoldás, ha csak kiegészítésnek szánjuk, de ezzel olyan helyen is tarthatunk növényt, ahol már az egészséges fejlődéshez és virágzáshoz már nem lenne elegendő a fény.

Szobapáfrány


Nem mindegy azonban, hogy milyen fényforrást választunk. Az izzólámpák megperzselhetik a növények levelét, ha viszont távolabb helyezzük el őket, már nem elég a fényük. A legjobb megoldást a fénycső jelenti, amiből a fehér és a napfény színű együttes alkalmazása a legmegfelelőbb. Így ugyanis a növény hozzájut mind az ibolyakék, mind pedig a vörös hullámhosszúságú fényhez.

Flamingóvirág


A fénycsőtől a növény 30-40 cm távolságra legyen, és ha csak mesterséges világítást kap, napi 14-18 óra hosszat bekapcsolva kell tartani (virágos növények igénylik a hosszabb megvilágítást). Ha a mesterséges világítást csak kiegészítőnek szánjuk a téli időszakban, akkor napi 5-6 órára kapcsoljuk be a fénycsövet.

A következő táblázattal azoknak szeretnék segíteni, akiknek lakása árnyékos, mégis szeretnének növényeket elhelyezni benne.

Magyar név Latin név
Vénuszhaj páfrány Adianthum raddianum
Flamingóvirág Anthurium scherzeranum
Madárfészek páfrány Asplenium nidus
Nagylevelű begónia Begonia rex-cultorum
Tarkalevél Caladium hortulanum
Pávás zebralevél Calathea makoyana
Diffenbachia Dieffenbachia exotica
Kislevelű fikusz Ficus benjamina
Nagylevelű fikusz Ficus elastica
Hálóslevél Fittonia verschaffeltii
Fehérnyelű nyílgyökér Marantha leuconeura
Könnyezőpálma Monstera deliciosa
Szobapáfrány Nephrolepis exaltata
Pellea Pellaea rotundifolia
Filodendron Philodendron scandens
Szarvasagancs páfrány Platycerium bifurcatum
Szalagpáfrány Pteris cretica
Vitorlavirág Spathiphyllum ’Clevelandii’

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top