nlc.hu
Otthon
Hónapról hónapra

Hónapról hónapra

Sokan azt hiszik, hogy egy alaktalan tüskés gumóval nem nagyon van mit foglakozni, csak rátesszük a fûtõtestre, aztán csókolom. Elképzelhetõ, hogy ezért bírják csak egy hónapig?





Január
A legtöbb kaktuszfaj téli nyugalmi időszakában van. Ilyenkor különösen veszélyesek a kártevők, melyek nagyon elszaporodhatnak. Fokozott elővigyázatosság szükséges! A tetveket spirituszba mártott vattával irthatjuk.

A télen virágzó kaktuszfajokat virágzásuk idejére, világos helyen, 14-20 C-on tartsuk, később ez 12-15 C-ra csökkenthető.


Február
Az ilyentájt elő-előbukkanó nap hatására elkezdett öntözéssel nagyon óvatosan kell bánni, mivel könnyen túlöntözhetjük kedvencünket. A vízzel még nagyon szűkmarkúan kell bánni! 






Március
A télen és nyáron virágzó kaktuszok átültetési ideje.
A világos helyen tartott kaktuszok elkezdenek feléledni, a tavasszal virágzók hajtani. A hónap utolsó hetében elkezdhetjük a növényházi kitelepítéseket a kert védett részeibe. A locsolással még vigyázni kell! Hidegebb éjszakákon a növényeket be kell takarni.


Április
A vetés, a dugványvágás és az átültetés legoptimálisabb ideje.
A télálló kaktuszokat ilyenkor lehet kiültetni teljes biztonsággal.
Ez egyben a fő virágzási időszak kezdete, amikor a kinyílott virágokat nem szabad öntözni.


Május
Kaktuszok, irány a kert! A pincében, vagy sötét helyen teleltetett növénykéket csak fokozatosan szabad közvetlen napra tenni. A téli port óvatosan, langyos vízzel lehet eltávolítani.
Az üvegházban már nagyüzem van, itt nyugodtan lehet öntözni, tápoldatozni. Epifitáinkat egy nagy fa árnyékába már kilógathatjuk. 






Június
A tavasszal virágzó kaktuszok átültetésének optimális időpontja. Az ablakban nevelt kaktuszok virágzásának időpontja. A felgyorsult élettel együtt a kártevők is szép számmal jelentkeznek így fokozott figyelem szükséges, főképp nyomott, párás, esős időben.


Július
A Karácsonyi kaktuszt ne tápoldatozzuk, öntözését csökkentsük. Nyugalmi szakaszában ne nagyon háborgassuk.
A júniusi munkákat ilyenkor is végezzük el.


Augusztus
Ilyenkor lehet begyűjteni a magokat.
A hónap legvégéig még teljes nyári üzemben öntözhetünk és tápoldatozhatunk. Az üvegházakat éjjel is szellőztessük illetve a fedlapok eltávolításával edzzük a kaktuszokat. 






Szeptember
A víz és a tápoldat adagokat fokozatosan csökkenthetjük, és a nap érlelő erejét használjuk ki. Az időjárást figyeljük, nehogy egy korai fagy kárt tegyen kedvenceinkben. A karácsonyi kaktuszt e hónapban szárazon kell tartani.


Október
Csak napos, meleg időben kell öntözni.
Ha az időjárás engedi, akkor a szabadban lehet tartani növényeinket.






November

A téli virágzású kaktuszok ettől az időszaktól kezdve igénylik a szobahőmérsékletet. A legtöbb kaktusz azonban ilyenkor a 6-12 C-os helyiségben érzi magát igazán jól.
Az epifitákat egyenletes párás környezetben kell tartani, ahol a talaj is nedves, és a mérsékelt mennyiségű tápoldathoz is hozzájutnak.


December
A kaktuszok legtöbbje ilyenkor nyugalmi állapotban van. Az öntözést három-négy hetes időközönként kell csak elvégezni, akkor is csak igen mérsékelten. A karácsonyi kaktusz hosszú virágzásához tartsuk 15-18 C-on.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top