Otthon

Milyen fát válasszunk karácsonyra?

Milyen fát vegyek és hol? Ezüstfenyõ legyen vagy lucfenyõ? Kicsi legyen vagy plafonig érõ? Vágott vagy gyökeres? Vagy talán béreljek fát?





Legelőször is azt kell eldöntsük, hogy megéri-e földlabdás fenyőt vennünk. Ez igen „humánus” megoldás, de csak akkor, ha szakszerűen lett földlabdázva. Általános tapasztalat, hogy ha túl kicsi a gyökérzete, pusztulásra vagy ítélve. Ha tehát élő karácsonyfát szeretnénk, legjobb, ha erdészetekhez, vagy az ismert faiskolákba megyünk el, ahol nagy valószínűséggel jó minőségű fát kapunk.

Miután megvettük, nem szabad rögtön a meleg lakásba bevinni, lassanként kell hozzászoktatni a meleghez, ezért pár napig a lépcsőházban, vagy valahol se nem túl meleg, se nem túl hideg helyen tartsuk, mielőtt a szobába vinnénk. Mialatt a lakásban tartjuk, rendszeresen öntözzük, a melegben ugyanis elkezd párologtatni, az így elvesztett vizet feltétlenül pótolni kell. Ha lezajlottak az ünnepek, tegyük hűvös helyre, a kiültetésre azonban csak a fagyos idők elmúltával gondolhatunk.

• 80-100 centis gyökeres lucfenyő a Blahánál például 1800 Ft.
• A BricoStore-nál 40-60 centis gyökeres ezüstfenyőt 1390 Ft-ért,
• 100-125 centiset pedig 3290 Ft-ért kaphatunk.







Lucfenyő
Immáron harmadik éve kínálkozik alternatíva azoknak is, akik gyökeres fenyőt szeretnének karácsonyfává varázsolni, de nem tudják megoldani a fa kiültetését. A HuMuSz (Hulladék Munkaszövetség) rendezi meg a visszaváltható karácsonyfa” akciót, melynek lényege, hogy december 22-én (Budapest két pontján, a Móricz Zsigmond körtéren és a Nyugatinál) cserepes lucfenyőket kínálnak fel eladásra vagy bérbe adásra. 3500 forintos letéti díj ellenében lehet a fákat elvinni, melyeket január 3-án 2000 Ft-ért visszaváltanak. A visszaváltott fákat pedig a fagyok elmúltával kiültetik.







Ezüstfenyő
Aki vágott fenyőt szeretne, abból is rengeteg féle létezik a favásárokban. Ha nem akarjuk túl sokáig a szobában tartani, és vízkeresztkor már leszedjük a fát, akkor lucfenyőt válasszunk. Az ára ugyanis ennek a legalacsonyabb, és ha a vágási felületet állandó víz alatt tartjuk, a tűlevelek sem fognak olyan hamar lehullani. Másik faj, amelyik lehullajtja a levelét, a duglászfenyő, mely hasonlít a lucfenyőhöz, de tűje valamivel hosszabb, és sokkal puhább, megdörzsölve pedig narancs illatú.

Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni a karácsonyfa látványában, akkor a következő fajok közül választhatunk:





Fekete fenyő

az ezüstfenyő közismert faj, melynek rövid tűlevelei ezüstös színűek, merevek, szúrósak. Sokáig, változatlanul megtartja lombját. A jegenyefenyő, melynek több fajtája is létezik, általában mint normandiai fenyő jelenik meg a piacon. Megjelenése hasonló a lucfenyőéhez, ezért jó tudni pár alapvető különbséget a két faj között: leveleik laposak, megszáradva nem hullanak le, hanem az ágra „aszalódnak”; a levél a szárhoz kerek alakban kapcsolódik, míg a lucok szögletesben. A fekete fenyőt hosszú, merev, kettős tűlevelei miatt nem nehéz megismerni. A sima fenyő tűlevelei – melynek szintén hosszúak, de ötösével állnak – világosabb zöldek, és kevésbé merevek.

A fenyőárak, méret és minőség függvényében, pár száz forinttól több tízezer forintig terjedhetnek, tehát igényeinknek, pénztárcánknak megfelelően széles palettáról választhatunk. És ne feledjük, a jól bevált piaci alkudozásnak is lehet esélye. Csak legyünk bátrak!

• 399 Ft-ért vehetünk például a Cora-ban 40 centis műfenyőt.
• Szép, nagy, 4 méteres normann fenyőt a Budai Skálánál 22 ezer forint körül kapunk.





• A lucfenyő a Blahánál például 1200 Ft/m,
• a Budai Skálánál 500-1000 Ft/m,
• a Brico Store-nál pedig a 100-150 centis luc 699 Ft.
• Az ezüstfenyő a Blahánál 3500 Ft/m,
• a Budai Skálánál 2500-3500 Ft/m,
• míg a Brico Store-nál egyméteres ezüstfenyőt már 799 Ft-ért kaphatunk,
•  illetve ha első osztályút szeretnénk, abból az egyméteres 1190 Ft-ba kerül.
• A normann fenyő a Blahánál 4000 Ft/m,
• a Budai Skálánál 3000 és 4500 Ft/m között mozog az ára,
míg a Brico Sotre-nál a másodosztályú normann fenyőből a 100-150 centis 2290 Ft,
• az első osztályú 150-200 centis pedig 5790 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top