Otthon

A másik kertjében mindenki zöldebb

Az egyik legfontosabb tavaszi munka, amelynek elvégzése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy kertünk a legjobb formájába kerüljön, a gyep gondozása.




Kertjeink legnagyobb részét ugyanis ez teszi ki, ha ápolását elmulasztjuk, lehet bármilyen különleges cserjénk, évelőágyunk, vagy sziklakertünk, egész kertünk gondozatlanságot képét fogja mutatni.
Legelőször is össze kell szedni a tél során rákerült leveleket és botdarabkákat, amelyek még a leggondosabb kertészeknél, akik pedig ősszel összegereblyézték a lehullott lombot, is előfordul. A téli szél a távoli kertekből is képes hozzánk fújni az össze nem szedett lombot. Ezzel megakadályozzuk a gyep berothadását, elősegítjük a felső réteg átszellőzését. A letört ágacskák összegyűjtése az első fűnyírás előtt feltétlenül elvégzendő feladat, ha nem akarjuk, hogy gépünkben kárt tegyenek.





A tisztogatás után jöhet a gyep alaposabb átvizsgálása. Járjuk végig az egész felületét, keressük meg a fűszálak közt megbújó gazokat. Ezeket ilyenkor a legkönnyebb eltávolítani, amikor lombjuk már látszik, fel lehet ismerni őket, a jól átnedvesedett talajból pedig könnyen eltávolítható, a gyökere legalsóbb csücskéig. Ilyenkor kell kihúzni őket amiatt is, mert ekkor még biztosan nem kezdődött a virágzásuk, magérlelésük, így még azelőtt végezhetünk velük, mielőtt elszórhatták volna magjukat.

Léteznek ugyan ún. kétszikű gyomirtók, amelyek a fű közül eltávolítják a gyomokat, a többi növény védelme érdekében mégis a legcélravezetőbb megoldás a mechanikai védekezés.





Miközben a gyomirtás miatt végigjárjuk kertünket, azt is figyeljük meg, merre vannak esetleges ritkább foltok, ahol a gyepet meg kell erősíteni, felülvetéssel el kell tüntetni a gyér területeket. E munkának is ilyenkor van itt az ideje, amikor még nem használjuk olyan intenzíven a kertet, nincs veszélyben az elszórt fűmag, és mire elérkezik az első fűnyírás ideje, ha az időjárás is kedvező, nem teszünk kárt a friss vetésben.

Ha agyagos a föld a kertünkben, könnyen összetömörödhet, levegőtlenné téve a gyökérzónát, ami a gyep elmohásodásához vezethet. Ez ellen a gyep szellőztetetésével védekezhetünk. Erre a munkára léteznek mindenféle célszerszámok (szöges henger), de ezek hiányában is el tudjuk végezni e fontos műveletet, méghozzá egy gereblye segítségével. Járjuk végig a gyepfelületet és erőteljes mozdulatokkal mélyeszük bele a gereblyét a gyepbe, ezzel levegőt juttatunk a gyökerekhez, ami a moha elpusztulását, a fű megerősödését fogja eredményezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top