Otthon

Kerti mûtétek

A metszésre legalkalmasabb idõpont a tél vége, amikor már látszik, hogy mely hajtások nem élték túl a téli fagyokat, illetve ilyenkor nem kell attól tartani, hogy a metszés után újabb fagy kárt tesz növényeinkben.




A haszonnövényekkel ellentétben, ahol a metszéssel a terméshozamot befolyásolhatjuk, dísznövényeknél a metszés célja az egészséges hajtások fejlesztése és a minél szebb koronaforma kialakítása.

Fák esetében ritkábban van szükség metszésre, a sérült, elhalt hajtásokat azonban mindenképpen távolítsuk el. Törekedjünk a természetes koronaforma megtartására. Fiatal fák meghálálják, ha a törzsén fejlődő oldalhajtásokat nem távolítjuk el fiatal korban (3-4 év), ezek ugyanis egyrészt növelik a lombkoronát, így elősegítik a több tápanyagfelvételt, másrészt pedig árnyékolják a törzset, ami élettanilag szintén kedvező. Egyes fák kifejezetten igénylik e hajtások megtartását, ezek nélkül fejlődésük lelassul, és csak később (4-5 év) igénylik a ritkítást (pl.: törökmogyoró, bükk, nyír, gyertyán), vagy egyáltalán nem, és így a gyerekek kedvenc „mászófáivá” válnak (pl.: szürkenyár, papíreperfa).





A cserjék növekedésére jellemző, hogy több törzset nevelnek, amelyek idővel elöregszenek, helyüket a fiatal hajtások veszik át. Ezért ezt a folyamatot jó, ha ifjítással elősegítjük, így biztosan egészséges, dúsan virágzó hajtásokat fogunk kapni. A cserjék metszését három fő folyamatra lehet osztani.

Tisztogatás, melynek során a sérült, beteg, elhalt ágakat, valamint azokat, amelyek a föld felé nőnek tőből eltávolítjuk. Az ifjítás során kimetsszük az elöregedett hajtásokat, hogy a lombkorona tápanyagellátása a 2-3 éves hajtásokkal a legkedvezőbb legyen.

Végül következik a ritkítás, melynek során a sűrű sarjtömegből csak a legerőteljesebbeket hagyjuk meg. A cserjék fejlődése akkor a legmegfelelőbb, ha 3-4 évente elvégezzük rajtuk ezt a folyamatot, ezt egészséges hajtásokkal és gazdag virágpompával fogják meghálálni.





A metszés időpontja cserjék esetében a virágzási időtől függ. A nyáron, idei hajtásokon virágzókat kell tél végén, kora tavasszal, de legkésőbb rügyfakadás előtt visszametszeni (pl.: nyáriorgona, orbáncfű, kékszakáll). A tavasszal virágzókat, amelyek virágrügyei az előző évi hajtásokon alakultak ki, kizárólag virágzás után szabad megmetszeni, ha tavasszal metsszük vissza őket, nem fognak virágozni (pl.: aranyvessző, orgona, jezsámen, gyöngyvirágcserje).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top