Otthon

Mission: Kártevõk

E munka azért fontos, mivel meghatározza a növény egész évi fejlõdését, virágzását, és terméshozamát. Ha idõben nem teszünk valamit a kártevõk ellen, késõbb annyira elszaporodnak, hogy már nem lesz esélyünk ellenük.




A permetezést, kártevők elleni védekezést célszerű a metszés után elvégezni, amikor a felesleges ágaktól már megszabadítottuk a növényt. A lemetszett gallyakat legjobb elégetni, így az esetleg benne lévő kártevők biztosan elpusztulnak, és a továbbiakban már nem tesznek kárt növényeinkben. Először is a fák törzsét kell megszabadítani az ott megbúvó lárváktól, amelyet legjobb, ha egy erős drótkefével végzünk el. A legfelső, már elhalt kéreg ugyanis a legmegfelelőbb búvóhely a kártevők számára, ahol a telet át tudják vészelni.





Mivel nem él a fa e része, a drótkefével nem tudunk kárt tenni benne, míg a résekben lévő férgek nagy része elpusztul e művelettől. Miután ezzel végeztünk, lemosó permetezéssel tehetjük teljessé a védekezést.Haszonkertekben, de díszkertekben is sok gondot okozhat a növényi kártevő, vagyis a gyom. Sokan állítják, hogy a legjobb védekezés a kapálás, mások a vegyszeres gyomirtásra esküsznek.

Az tény, hogy kevesebb munkát, de ugyanakkor nagyobb odafigyelést is igényel az utóbbi.

Különféle szerek közül válogathatunk, ha e mellett döntünk: léteznek ún. totális gyomirtók, amelyek nem válogatnak, mindent kíméletlenül kiirtanak, hasznosat és haszontalant egyaránt, míg a szelektív gyomirtók lehetővé teszik, pl. a fűben megtelepedő gazok kiirtását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top