Otthon

Pergola

A pergolák olyan kerti építmények, amelyek önmagukban nem adnak teljes árnyékot, de mérséklik a nap erejét, ha azonban erõs vásznat, nádszövetet feszítünk ki rájuk, vagy növénnyel futtatjuk be õket, akkor már hûsölhetünk alattuk a legnagyobb nyári melegben is.




Származási helyük nem véletlenül a mediterrán vidék, ahol a hőség enyhítésére mindenféle építményeket találtak ki, és alkalmaznak előszeretettel. Pergolákat gyakran terveznek közvetlenül a ház mellé, ezek általában a déli fekvésű, házhoz kapcsolódó teraszok árnyékolását biztosítják. Az így elhelyezett pergolák a külső és a belső tér között is megteremtik a kapcsolatot.

A kert egyéb részein is felállítható, akár egy gyerekhomokozó fölé, akár egy kerti burkolt pihenőhely fölé.







Kattints a képre!
Anyagát tekintve leggyakrabban a fából készült pergola fordul elő, ami kerti környezetben valóban a legideálisabb. Természetes megjelenése jobban beleillik a kerti környezetbe, viszont a karbantartására is több gondot kell fordítani. A lamellák segítségével akár olyan árnyékolást is elérhetünk, ami mellet növényzet felfuttatása nem is feltétlenül szükséges. Ehhez azonban pontosan meg kell határozni az árnyékolandó felületet, azt hogy mikor kerüljön árnyékba (délelőtt, délben, vagy délután), és akkor a lamellák magasságával, és sűrűségével a kívánt időben akár a teljes árnyék is elérhető.





Rusztikus környezetben jól mutat a hántolatlan akácoszlop, amelyekre lamellák gyanánt szintén akác rudakat erősítünk fel. Ezen jól mutat a felfuttatott szőlő, de ha semmit sem futtatunk fel rá, akkor is értékes dísze lesz kertünknek. Házhoz kapcsolódva ajánlott a ház anyagának az ismétlése, például jól mutat a kisméretű tégla oszlopon elhelyezett pergola, amely a nagyobb tömegű növényzet súlyát is minden gond nélkül meg tudja tartani.

A növények közül azokat lehet felfuttatni, amelyek vagy csavarodva kúsznak (lila akác, loncok, kivin), vagy tapadókoronggal képesek megkapaszkodni az árnyékoló berendezésen (vadszőlő, trombitafolyondár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top