Otthon

Szobanövények szaporítása

A szabadföldi növények szaporításánál leírtak figyelembevételével itt már csak rövidebb leírást tennék közre. A szobanövényekre jellemzõ eltéréseket ahol szükséges külön megemlítem:







indás kőtörőfű
Sarjnövény

Indáik végén sarjnövényeket nevelnek, és ezek levágásával és elültetésével szaporíthatók: csokrosinda, indás kőtörőfű, tyúkanyó.

Sarjak

Az anyanövények körül fejlesztett hajtásokat, – broméliák, kaktuszok – fiókhagymákat, – amarillis – kell leválasztani és elültetni.







nyíigyökér
Tőosztás

Az átültetés során az anyanövényt két, vagy többfele osztjuk, és így ültetjük el. Így szaporíthatók: csokrosinda, palka, nyíigyökér, fokföldi ibolya.

Dugványozás

Vízben, vagy ültetőközegben meggyökereztetjük a hajtásdarabokat. Tavasz és nyár a legalkalmasabb időpont a dugványok készítésére és elültetésére. A virágüzletekben kapható gyökereztető hormont a növények nagyon meghálálják. A levágott részek földbe kerülő részét kell a hormonba mártani, és úgy elültetni.







fokföldi ibolya
Levéldugványozás

Az éles késsel levágott levelet levélnyéllel együtt levágjuk, gyökereztetőszerbe mártjuk, és kissé ferdén elültetjük. Így szaporítható a fokföldi ibolya, törpebors, begónia.







bunkóliliom
Szárdugvány


Ha felkopaszodott egyik növényünk szára, készíthetünk belőle dugványt. 6-8 cm-es darabokra vágva, rügyekkel felfele ültetőközegbe állítjuk. Ilyen ültetőközeg lehet a tőzeg és homok keveréke. Ez egyrészt tartja a nedvességet, de a felesleget könnyen átengedi. A dugványokat csak nagyon óvatosan öntözzük, mert könnyen berothadnak, és biztosítsunk párás környezetet, félárnyékos helyet. Ideális gyökereztetési hőmérséklet 18 oC.
Akkor sikeres a vállalkozásunk, ha megjelennek az új rügyek a hajtásokon. Ebben az esetben már külön is ültethetjük kis növényeinket.
Így szaporíthatók: bunkóliliom, Darcaena, Diffenbachia, Monstera.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top