Otthon

Gondolj a színekre

Bárki lép be a lakásomba, felkiált: úristen, milyen színek. Majd hozzáteszi: én nem merném ilyen színre festeni a lakást.




Semmi merészség nincs benne, ha már eldöntötted, milyen színt akarsz. Különben pedig ha nem tetszik, átfested. Idén a kékért és az aranyért bolondulok, de ki tudja, jövőre nem a zöldért vagy fehérért leszek-e oda. A mediterrán dekoráció fontos eleme az erős színek használata. Ha mi is vibráló, élénk színeket alkalmazunk, felidézhetjük a dél melegét. Végül is mi más a célunk?
A kihívás nem a megfelelő szín kiválasztása, hanem az árnyalaté. Ez összetett feladat, és függ a helyiség méretétől, a benne lévő bútorok színétől, a beáramló fénymennyiségtől.





Tudom, hogy van személyes elképzelésed a déli stílusról, mégis azt tanácsolom, vegyél elő egy-két útikönyvet, albumot a régióról, hogy felfrissítsd az emlékeket. A képek segítenek összeállítani egy szép színkombinációt, továbbá ötleteket is adnak, ha majd kiegészítőkre vadászol.
Ne félj a vakmerő színektől, főleg a szövetek, kiegészítők terén. A falak esetében azonban szorítkozz egy fő színre, és nem több, mint két vagy három társszínre, nehogy túl dagályos legyen a szobád.





Ha a fehéret akarsz, semmi gond, akkor a hangsúly a kiegészítőkön lesz, azok biztosítják a melegséget, és elevenséget. Esetleg számításba veheted az egyik fal, vagy felület letapétázását. Ha a festés mellett döntesz, ne feledd, hogy a fal mindig egy árnyalattal sötétebb lesz, mint a színmintában. Válassz tehát egy kicsit világosabbat.





Ha szereted az élénk, buja színeket, és a helyiség elég nagy, akkor csak egy akadály lehet: a képzeleted.
Nézzünk néhány szép példát. Az ebédlő lehet mélykék és bordó világos fenyőbútorral. Elképesztő szép a napfényben.
Ha sötét bútoraid vannak, az almazöld nyerő lehet.
A napsárga és a nápolyi sárga minden falon jól mutat. Mintha bent sütne a nap. A piros fal is szép kék és sárga kiegészítőkkel, egy török szeráj hangulatát adja. A világoskék szoba fehér bútorokkal görögös benyomást tesz. Az elegáns krém, arany és tengerkék segítségével velencei palazzóban érezheted magad vagy egy párizsi szalonban.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top