Otthon

Örök nyári hangulat

Ha otthonodban egy olasz villa hangulatát vagy egy provanszál lakásét akarod elkapni, esetleg egy török palota emlékét akarod felidézni, számtalan úton mehetsz végig.




Nem feltétlenül a kovácsoltvas, baldachinos ágyra és háromméteres kőkútra gondolok. A románc nem ezen múlik. Esszenciális viszont a nagy függöny és a sok színes párna.
Ha néhány helyes csecse-becsére vágysz, mely biztosítja a régen áhított déli hangulatot, akár télen is, az üveg- és kerámiaárukat vedd számításba.






A kék üveg olcsó, szép és sokfelé kapható. Egy csinos kék vagy zöld kis váza mezei virágokkal vagy egy kék tál friss naranccsal, citrommal az asztal hangulatos dísze lesz.
Pár darab csinos import kerámia egy exkluzívabb boltból sokkal olcsóbb, mint lecserélni az egész konyhát toszkán stílusban, de ugyanazt a hatást éred el.







Durva, kezeletlen cserép muskátlival vagy zöldfűszerekkel – ezt mindenki megengedheti magának, egyébként is minden balkon, kilépő, ablakköz elengedhetetlen tartaléka – Spanyolhonban, Olaszországban, Franciaországban.
Sok városban vannak műhelyek, ahol mindenki kifestheti a maga edényeit.






Ha nem is festesz úgy, mint Leonardo, könnyen produkálhatsz egyszerű déli hangulatú mintákat. Gyertyával és száraz virággal tovább erősítheted a mediterrán érzést. Gyertya a világ összes színében kapható. Hozzájuk a kovácsoltvas terebélyes, karos gyertyatartók, kiegészítők járnak. Megfizethetőek és szépek.
A mennyezetről vagy a plafonról lógó, esetleg vázában elhelyezett levendulacsokor hatására üde színfoltot nyersz és olyan illatot, mint egy provanszál házban nyár kellős közepén.






Lényegében tehát a mediterrán stílus nem más, mint egy lelkiállapot, mindenki számára elérhető, aki vitorlázásról szokott álmodni a görög szigetek között, vagy az olasz borvidékek bebarangolásáról, nizzai napozásról, vagy gazpacho evésről és flamenco bámulásról Spanyolországban. Hogy voltál-e valaha ezeken a helyeken – nem számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top