Otthon

Beteg a növény?

Növényeinket sokféle bajok gyötörhetik, melyek legnagyobb részéért nem a zöldség a felelõs, hanem TE. E bajok némi utánajárással, kis odafigyeléssel és törõdéssel elkerülhetõek.




Sokan azt hiszik, hogy a kaktuszok, és egyéb szukkulens (szárazságtűrő) növények egyáltalán nem igénylik az öntözést. Habár eredetei termőhelyükön előfordul, hogy hónapokig, akár egy évig sem kapnak vizet, a szobában tartott egyedekre ez nem igaz.
Sok helyen lehet látni kertbe kitett senyvedő kaktuszokat, amelyek szemmel láthatóan nem érzik jól magukat. A kaktuszok is igénylik a rendszeres öntözést, sőt nyáron még a meleg zuhanyt is meghálálják. Télen, és nyirkos, csapadékos időben valóban szüneteltethetjük a locsolást, nyáron azonban olyan gyakran kell öntözni, hogy a földje ne száradjon ki. Kicsit kapargassuk meg a föld felszínét, mert lehet, hogy a teteje száraz, lejjebb azonban tartja a vizet.

Öntözéshez legjobb, ha szobahőmérsékletű vizet használunk, hagyjuk, hogy a vizet a nap sugarai felmelegítsék, pár óra alatt a víz eléri a kívánt hőmérsékletet.





Növényeinket gyakran támadják meg különféle tetvek, amelyek némelyikét igen nehéz teljesen kiirtani. Ez esetben is létkérdés, hogy figyelünk-e növényeinkre, a korán felismert bajt ugyanis sokkal könnyebben kezelhetjük. Gyakran azt lehet megfigyelni a leveleken, hogy ragacsos máz borítja.




Ezt a nedvet a pajzstetvek bocsátják ki magukból. Ennek kiirtására léteznek már nagyszerű szerek, de érdemes a kezelés előtt a leveleket nedves szivaccsal végigtörölni, ezzel a módszerrel is elpusztíthatunk jó néhány tetvet, majd utána permetezzük be az egész növényt. Ezt a műveletet ajánlott a szabadban végezni, ugyanis szörnyű szaga van. Pár nap alatt leszáradnak a pajzstetvek, ilyenkor ajánlott még egyszer áttörölni, vagy lezuhanyozni a növényt, hogy a tetemeket eltávolítsuk róla.





Még egy lényeges hibát említek, amelyet a növénytulajdonosak gyakran követnek el. A kókadozó, sárguló levél nem jelenti feltétlenül a szárazságot, sőt gyakran pont a túlöntözés okoz ilyen tüneteket. A levél nem szárad, hanem fonnyad a túl sok víz hatására. Ilyenkor legjobb, ha azonnal beszüntetjük a vízutánpótlást, sőt ajánlatos a növényt átültetni oly módon, hogy az átiszapolódott földet óvatosan eltávolítjuk a tetejéről és az oldaláról, úgy hogy a gyökerét ne sértsük meg, majd új földbe átültetjük. Nem biztos, hogy így is sikerül megmentetni a növényt, de azért érdemes megpróbálni. Alapszabály, hogy a növény jobban elviseli a szárazságot, nagyobb az esély rá, hogy túléli, mint a túlöntözést.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top