Otthon

Motívumok

A mexikói formák nem csak a régi kultúrák hagyományaira épülnek, hanem a vidék helyi természeti adottságaira is.

Kattints a képekre a nagyméretű változatokhoz!





A helyben található természetes anyagok, az agyag, a nyers kő, a nád vagy akár a pálmalevél alkotják a mexikói építészet és lakberendezés alapanyagait és motívumkincsét. A forró éghajlat miatt a tágas, szellős helyiségek jellemzők, ahol a nyílások huzatot képezhetnek.

Az ősi indián tradíció szerint a ház és a természet szorosan összekapcsolódik: így kerülnek be a szobákba is az agyagból, bőrből, pamutból készült használati tárgyak, és e hagyomány alapján készül pálmalevelekből is a kúp alakú ún. palapatető. A sima, fényes bútorokat ugyanazokból a természetes anyagokból készítik, mint századokkal korábban a régi kézművesek.





Gyakran színes intarzia díszíti őket. A népművészet hatása a mai design-ban tovább él. A szobabelsőkben az ágyakat, asztalokat mindig feltűnő, élénk színű, egyszerű csíkos vagy a tradicionális geometrikus mintát követő kéziszőttes takarók, terítők díszítik. A fény változatos, mesebeli hangulatot áraszt, amit kisebb berendezési tárgyak adnak: gyertyák, színes üvegek, cserepek, kovácsoltvas tárgyak.






A mexikói hangulatot rengeteg apró tárgy biztosítja: azték istenfejeket ábrázoló obszdián szobrocskák, a prekolumbián indián kúltúra maszkjainak, faragványainak másolatai, szabálytalan formájú üvegek. Jellegzetes a tükrök és képek ezüst keretezése is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top