Otthon

Ettõl leülsz

Egy jól megválasztott irodai szék megsokszorozhatja munkabírásunkat. Nem is beszélve a munka utáni pihenésrõl, kikapcsolódásról, mely egy "egészséges" kanapén, ágyban az igazi.





Napunk nagy részét munkahelyünkön töltjük, általában egy székhez szögezve. A napi 8-10 óra leülése márpedig nagy kihívás, ha az ülőalkalmatosság nem megfelelő. Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk? Székünk legyen stabil. Kedveltek az úgynevezett gurulós székek, melyek megkönnyítik, hogy bejárjuk teljes munkaterületünk anélkül, hogy felállnánk. Ajánlatos öt kerékkel rendelkező széket venni, ha kevesebb van, oda lehet biztonságunk. Karfára akkor van szükségünk, ha gépelés közben itt pihentetjük kezünk, esetleg erre támaszkodva olvasunk. Egy jó karfa kényelmes, elég széles, párnázott és persze szabályozható: állítható a magassága, szükség esetén el is távolítható.





A szék lelke ülő része és a háttámla. Az ülő felületnek olyan szélesnek kell lennie, hogy két combunk mellett még maradjon elég hely, ne lógjunk le róla. Ahhoz, hogy ne érezzük csípőnket és saját ülőfelületünket végtelenül fáradtnak, akár órák elteltével sem, székünknek megfelelően kipárnázottnak kell lennie. A gyakori gerincproblémák megelőzésében sokat segíthet egy jó háttámla, mely elég széles, és legalább a lapockákat megtámasztja.





Amennyiben sokat olvasunk, telefonálunk, hovatovább néhány perc pihenést is szeretünk beiktatni, fejtámlás széket válasszunk. Fontos szempont a szék magassága. A korszerű székek beállításához nem kell felállni, legkönnyebb a pneumatikus elven működő székek használata. A szék beállításakor figyelni kell arra, hogy a térd egy magasságban legyen az ülőfelülettel, és talpunk biztonságosan és kényelmesen helyezkedjen el a talajon.

A kárpitozott székek kényelmesek, de nem annyira időtállóak, emellett nedvességet és sok port szívnak magukba. Praktikusabb a bőrborítás, könnyebb tisztítani, viszont könnyebben befülled.






Ha egy fárasztó munkanap után szeretnénk egy jót pihenni, megfelelő minőségű és anyagból készült ágyra van szükségünk. Az emberiség több ezer éve ismeri a gyapjút. Az ipari forradalomnak köszönhetően sok szintetikus anyag került forgalomba, de ami az alvást illeti, egyik sem tudott versenyre kelni a gyapjúval. Gyapjú matracon nem izzadunk, a gyapjú nem penészedik, a gyapjú azonnal reagál testhőmérséklet változásunkra, ezért nem érezzük se túl melegnek, se túl hidegnek. Francia ágyakra is kitűnő, hisz mindkét alvó szervezetéhez külön-külön igazodik.





Klimaxos hőhullámok elviselését szintén megkönnyíti a „hőérzékeny” gyapjú. Emellett a gyapjú hozzásegít a megfelelő bioritmus kialakulásához, jó emésztéshez; immunrendszerünk, idegrendszerünk megfelelő állapotához nélkülözhetetlen. A gyapjú matrac ezeken felül megfelelően kemény (nem úgy, mint a rugós, vagy a matracos ágyak), így alkalmas gerincproblémák megelőzésére. Ha kellőképp szívósak vagyunk, egy kényelmetlen széken ülve is robotolhatunk, és elég hulla fáradtnak lenni ahhoz, hogy akár állva, de egy kényelmetlen ágyon is minden további nélkül elaludjunk. Ezzel szemben egy kényelmes és egészségbarát szék vagy ágy jó közérzetet, jobb munkabírást, hosszútávon pedig egészséget jelent. Dőlj hátra (ha van minek), és gondold meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top