Otthon

Vissza a természethez

A természetkedvelõ kézmûves kedvel mindent, ami természetes anyagból van, és szereti tárgyait maga elkészíteni.







Ha van egy kis fa a háznál, polírozzunk belőle örök életű almát!
Gyűjtögető életmódot él, rengeteg limlomot őriz a szekrénye, melyek egy-egy képzeletbeli remekmű alapanyagaiként a megvalósításra várnak. Ő az a típus, aki egyetlen ruhát sem dob ki, mert ki tudja, mikor lesz egy szimpla átfestéssel újra divatos.

Ha magunkra ismertünk, nyissuk ki a szekrényt, öntsük a szoba közepére az alapanyagokat, és lássunk munkához. Ha nincs elég anyagunk, menjünk el kirándulni egyet, és közben pakoljunk a táskánkba bármit, aminek érdekes formája van. Textíliákat legegyszerűbben úgy szerezhetünk be, ha selejtezzünk egyet ruhatárunkban.







Egy hatalmas legyező is jól mutat
A vakolatlan fal nyersessége vagy a fehérre meszelt fal egyszerűsége illik ehhez a filozófiához. A hideg falat viszont állatszőrből, bőrből, gyékényből készült faliszőnye-gekkel beboríthatjuk. Egy hatalmas legyező is jól mutat egy nagyobb felületen. Római redőnyt egy lakásdekorációs könyv segítségével magunk is készíthetünk az ablakokra. Ha mindenképp függönyt szeretnénk, keressünk kincstárunkban a méreteknek megfelelő anyagot, ízlésünknek megfelelő színt, majd a tövétől lefelé vagdossuk fel egészen vékony csíkokra. Itt-ott a csíkokat össze is fonhatjuk. Egy régi seprűt két részre szedve, alsó részénél egy-egy masnival átkötve, majd felül kiterítve és rögzítve kisebb ablakokra álfüggönyöket készíthetünk.






Batikolhatjuk, festhetjük az anyagot
Ha bútorainkat nem tudjuk lecserélni, letakarhatjuk őket általunk készített anyagokkal. Batikolhatjuk, festhetjük az anyagot kedvünk szerint, a függönynél említett módszerrel rojtozhatjuk is. Festhetünk selymet is. Egy-egy különlegesebb bútordarabot a hangulat kedvéért beszerezhetünk: fonott széket, vagy zsámolyt. Feldobhatjuk a szobát hatalmas, földre helyezett párnákkal. A huzatra díszt készíthetünk seprűmaradékból.







A szoba stílusos kiegészítői lehetnek az afrikai maszkok, dobok, nádból készült szélkelep, hajlított vas gyertyatartók. Kagylókból kis gyertyatartót, hamutálat vagy virágcserepet készíthetünk. Utcai kavicsokat szórva a virágföldre egy kis mediterrán hangulatot varázsolhatunk a szobába.






A hangulatos szobából nem maradhat el az illat és a fény. Illóolajokkal, illatos gyertyákkal egyszerre oldhatjuk meg ezt a kérdést, de használhatunk füstölgőt is. Különleges fényhatásokat kelthetünk az általunk készített lámpaernyőkkel.







Papírból, textíliákból, faháncsból készíthetünk lámpát. Ha egy batikolt bordó csomagolópapírból kivágunk egy 40×60 cm-es téglalapot, és két hosszabbik oldalát egy-egy hurkapálcikára illesztjük, majd félhengert alkotva felfüggesztjük a falra, máris hangulatos fényforrást alkottunk.









Különlegesebb formákat készíthetünk drót segítségével
Különlegesebb formákat készíthetünk drót segítségével.

Régi műanyag tálak falába kis háromszögeket, rombuszokat vágva, egy izzó fölé helyezve különleges árnyékokat hozhatunk létre a falakon.

Seprűből, vagy a kirándulás során összegyűjtött gallyakból kis fénydobozokat gyárthatunk. Egyetlen 20 cm átmérőjű fehér lepedőből készült földig érő henger földre irányított fényforrással az egész szobát feldobja. Arra azonban mindig vigyázzunk, hogy az anyagok kellő távolságra legyenek az izzótól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top