Otthon

Cserepes növények

A hideg õszi napok közeledtével gondolni kell a megfelelõ teleltetésre, és még idejében, a fagyok elõtt be kell költöztetni õket védett helyre.




A nyári fényözön után sajnos hozzá kell szoktatni őket a téli „sötétséghez”, amit bizony egyes fajok nehezen tűrnek, levélsárgulással, levélhullással reagálhatnak rá. Ezért fontos a legmegfelelőbb hely kiválasztása.
Cserepes növényeink egy kis része a mérsékelt égövről származik, ami azt jelenti, hogy az ősz beköszöntével növekedésük leáll, és ugyanúgy, mint a szabadban élő társaik pihenéssel töltik a hidegebb hónapokat. Ezért ezeket legjobb nem túl meleg, de világos helyen teleltetni. Öntözni ilyenkor ritkábban kell, mivel egyrészt nyugalmi időszakukat töltik, másrészt a hűvösebb levegő miatt nem is párologtatnak annyit, mint nyáron. Heti egyszeri öntözés elegendő, viszont tápoldatozni még ritkábban kell, elegendő havonta egyszer (Szobai borostyán).





A másik, nagyobb csoportba tartoznak a melegebb égövről származó növények, amelyek közül is a mediterráneum növényei más igényűek, mint a trópusokon honos társaik. Az előbbiek a hűvös, szellős teleltető szobát kedvelik, ahol a hőmérséklet 5-10 C fok körül van. Ez legtöbb lakásban nehezen oldható meg, de szerencsére e növények jól áttelelnek a nappali szobák ablakaiban, vagy azok közelében, ahol elegendő fényhez jutnak.
Ebben az esetben azonban gondoskodni kell arról, hogy a hőmérséklethez igazodva a fény mennyisége is elég legyen. Ha a fény nem elegendő, rásegíthetünk egy megfelelő



növénylámpa felállításával. A legfontosabb, hogy a helyiség szellős legyen (Pl.: Leander, citrom, mandarin).
A trópusokról származók közül sokan természetes élőhelyükön óriásfák árnyékában nevelkednek, ezért jól tűrik az árnyékosabb fekvést, sőt erős napon leveleik megperzselődnek. Ezek a növények tehát kerülhetnek a szoba félárnyékos részeire (Pl.: Philodendron, Peperomia, Guzmania).


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top