Máris készülhetünk tavaszra
A jó tavaszi termőtalajért már ősszel el kell kezdeni a munkálatokat. Ha nyárra virágokat, sziklakertet szeretnénk, akkor itt az ideje, hogy felássuk a területet majd pedig, komposzttal beszórjuk. A nedvességnek és a komposztban lévő tápanyagnak köszönhetően jövő nyáron nem lesz gondunk az ültetéssel.
A tavaly elültetett tulipánhagymákat idén ne hagyjuk a földben, mert könnyen elfagyhat. Szedjük ki az ágyásból és tegyük papírdobozba, hűvös vagy hideg, de ne fagyos helyre, márciusban újra elővehetjük.
Mi legyen a gyümölcsökkel?
A későn érő gyümölcs fajtákat hagyjuk a fán vagy a bokron, ameddig csak lehet, hogy megtarthassák természetes aromájukat.
A dióhoz, mogyoróhoz még ne nyúljunk! Várjuk meg, amíg maguktól lehullnak.
A zöld dió könnyen megromlik.
Az érzékeny gyógy és fűszernövényeket ültessük át kis cserepekbe és tegyük őket, világos, meleg helyre. Amint elvirágzottak a nem fagytűrő növények, (mint pld. a kardvirág) tegyük őket is cserépbe és vigyük be.
Hova tegyük a nyári zöldséget és gyümölcsöt, ha nincs pincénk?
Ha házunkhoz nem tartozik pince, akkor magunknak kell gondoskodnunk róla. A nyáron leszedett zöldségeknek vermet kell készíteni!
A kert valamelyik védett pontján ássunk egy kb. 30-100 cm. Mély gödröt (a méret a termések nagyságától függenek), béleljük ki szalmával vagy gallyakkal. Erre halmozzuk kúp alakban a zöldségeket, a tetejükre tegyünk szalmát vagy gallyakat és terítsük be földdel.
Télen a fagyos időben a verem déli oldalát nyissuk meg, ha zöldségre van szükségünk!
Búcsúzzunk virággal! Ültessünk a tavasz köszöntésére, hóvirágot, sárganárciszt, tőzikét!