Otthon

A szék

A szék és az asztal a két legfontosabb bútor az otthonunkban, de a szék a fontosabb közülük, mert közvetlenül érintkezik a testtel, meghatározza a testtartást, és kialakítása változatosabb lehet, mint az asztalé.

A széket az egyiptomi és az asszír-babilóniai kultúrából örököltük. Sajnos nem túl egészséges bútordarab. Törökülésben, lótuszülésben vagy a sarkokon ülni sokkal kedvezőbb. A japán nők, akik sokat ülnek a sarkukon, idős korukig megőrzik testük rugalmasságát, hasűri szerveik előnyösebb helyzetét.





Akkor jó a szék, ha:

•  az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen helyezkednek el, 
•  a talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon,
•  a gerincoszlop – oldalról nézve ívelt és kissé előre dőlt, 
•  a combok közel vízszintesek,
•  a Felkarok – laza tartásban – közel függőlegesek,
•  az alkarok felfekszenek a karfára és vízszintesek.

A számítógép előtt sok óráig kell ülni, ezért feltétlenül szükség van a ma már mindenhol kapható állítható székekre. A megfelelő szék ülése elég széles és mély ahhoz, hogy minél nagyobb területen érintkezzen az ember ülőfelületével, és így a lehető legkisebb nyomást gyakorolja rá. Ha a szék ülése túl keskeny vagy rövid, nagyobb nyomás éri az ereket és szöveteket, ez akadályozza a vérkeringést, és zsibbadást, görcsöket vagy fájdalmat okoz. Az ülő ember testsúlyának 65%-a nehezedik az ülőfelületre.
A háttámlához dőlve vagy előre hajolva ez az arány csökken.





Ha a szék ülése túl mély, akkor az ülés elülső pereme nyomja a combok hátsó oldalát, ami megint csak akadályozza a vérkeringést, és zsibbadást, görcsöket okoz.

A jó széken az ülés elülső pereme nem egyenes, hanem két sarkán legömbölyített, elöl pedig lefelé görbülő ívben végződik, ezt vízesés ülésnek nevezik. Ez a görbület csökkenti a szövetekre gyakorolt nyomást, nem akadályozza a vérkeringést, és így megelőzi a zsibbadást, görcsöket vagy fájdalmat.

Ez a célja a kárpitozott ülésnek is.
A borítóanyag ne legyen csúszós, a borítás ne legyen túl puha. Jó, ha az ülésnek egy kis bemélyedése van, de ez ne legyen túl mély. Az előrecsúszást gátolja az is, ha az ülés kis mértékben (5 fokkal) hátrafelé dől.





A háttámlához támaszkodás enyhíti a szövetek, izmok, inak megterhelését, de a függőlegeshez képest 20-30 fokos hátradőlésnél a jó hatás már csökken, dolgozni pedig nem lehet ennyire hátradőlve. Legjobb, ha a függőlegeshez képest 10-20 fokos szögben dőlünk hátra, tehát a széktámla dőlésszöge az üléshez képest 100-110 fok.

Testünk súlyának 10%-a a két kar súlya. Ezt a nagy súlyt állandóan tartani kell, a csigolyákra és a medencére nehezedik, ha nincs a széknek karfája. Jólesik a karfán megpihentetni karjainkat. A széken való lecsúszást is gátolja a karfa.

Ámde a karfa hátrányos is lehet, ha a szék nem megfelelő. Ha a karfa túl magas vagy túl alacsony, vagy a két karfa közötti távolság túl kicsi vagy túl nagy, az lehet a szék hibája, vagy lehet attól, hogy az illető személy termetéhez más beállítású karfa illene. Vannak már székek, amelyeknek karfája fel-le és kifelé-befelé állítható, sőt vízszintesen elforgatható. Különösen a kövér vagy széles vállú emberek örülnek ennek.







Kattints a képre a nagyobb mérethez!
Ismeretes az ún. egyensúlyszék is, amely, ülőkéből és térdtámaszból áll. Kedvező tulajdonsága, hogy ezen ülve a gerinc megőrzi természetes görbületét. Nagy hátránya, hogy a térdre erős nyomás nehezedik, és a lábat nem lehet mozgatni. A legtöbben igen kényelmetlennek tartják. Csak rövid ideig ajánlatos használni.

A lábaidnak kényelmesen el kell férniük az asztál alatt, kinyújtva is. Túl kevés hely az asztal vagy a billentyűzettartó fiók alatt akkor van, ha az asztal túl alacsony, vagy a szék túl magas.








Kattints a képre a nagyobb mérethez!
Ekkor túl messze ülsz a billentyűzettől, és a képen látható hibás testtartások egyikét veszed fel:

•  karodat előre nyújtod, ami a vállizmok állandó statikus feszülése miatt túlterheli a vállakat, és fokozott nyomást gyakorol a gerincre,
•  előre dőlsz, ekkor a medenceizmok statikus igénybevétele okoz túlterhelést, nagy nyomás nehezedik a gerincre és a medencére, a testtartás nem stabil, 
•  ezt a két testtartást kombinálod, ami a vállakat is, a medencét is túlterheli.







Kattints a képre a nagyobb mérethez!
További kényszerű testtartások:

•  a porckorongokra nagy nyomás nehezedik, a vállak megfeszülnek, a törzs és a nyak megfeszítése túlterhelést okoz,
•  a nyak és a csukló túlterhelt, a medencére is túl nagy nyomás nehezedik. Az asztal alacsonyságán nem segít, ha a szék is alacsonyt. Az alacsony szék csak további bajok forrása. Mint az utolsó ábrán látod, alacsony széken ülve a medence lejjebb kerül a térdeknél, a felső comb nem nyugszik szilárdan a széken, a test az ülőcsontokon egyensúlyoz. Nem tudsz pihenésképpen időnként előre dőlni, vagy a lábadat a szék alatt hátrább húzni.

Forrás:
Az IBM oldala az egészséges számítógép-használatról:
http://www.pc.ibm.com/ww/healthycomputing/index.html

Cornell Egyetem oldala:
http://ergo.human.cornell.edu/ergoguide.html

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék:
http://www.erg.bme.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top