Otthon

A világítás

Az otthoni számítógépsarok megvilágításának dilemmája: asztali lámpa vagy általános világítás. Az ergonómikus tervezés ebben is segítségünkre lehet.




1990-ben berlini tudósok több ezer irodai dolgozót kérdeztek meg, hogy megtudják, mennyire tartják kellemesnek vagy kellemetlenek a mesterséges megvilágítást.
A legtöbben kellemetlennek tartották. Ha csak helyi megvilágítás van (asztali lámpa), azt kedvezőbbnek tartották, mintha csak általános megvilágítás van, az egész munkatér és az egészségi hatás szempontjából viszont előnytelennek minősítették ezt a megoldást.

A tükrözés nagyon bántó, vallják a dolgozók. És nemcsak ők. Egyszerű civilként mindenki tudja, hogy a mesterséges fény hideg és színtelen. Ha lehet, ezért otthon se használjunk Ez a megvilágítás nemcsak kellemetlen, de hatása legalább olyan gyötrő lehet, mint a száraz levegő, vagy a zaj. Az egyéni igénybevétel a szoba belseje felé haladva fokozódik, azaz annak arányában nő, mennyire van a személy kizárólag a mesterséges világításra utalva.





A mesterséges megvilágítás nemcsak a képernyős munkavállalók, hanem otthonunkban is egészségi kockázat. Az ablakoktól távolodva, azaz a természetes megvilágítás csökkenésével arányosan minden egészségi és közérzeti panasz fokozottan lép fel.

Ideális esetben a fénysugarak 45-50 fokos szögben érkeznek a monitorra, ez nem tükröződik zavaróan.

 
Új technikák





Az utóbbi két évtizedben rohamos fejlődésnek indult a technika, magával “sodorva” a világítástechnikát is. Sok újítás látott napvilágot:

1. Vibrációmentes fénycső
2. Új fénycsőtípus (kompakt fénycső)
3. Mélyített sugárzású fénycsőarmatúra (a padló felé csak 2/3-ad fénymennyiséget sugároz, 50 fokos beesési szöggel)

Új elvek

1. A szoba általános megvilágítása nem a mennyezetről, hanem egy viszonylag könnyen mozgatható oszlopról, amelynek a tetejére van szerelve a mennyezet felé világító fénycsőrendszer (az oszlop 40-60 cm-rel alacsonyabb a plafonnál)
2. A helyi megvilágítást ergonómiai tervezésű burkolattal ellátott kompakt csöves, vagy halogén lámpák alkotják

Forrás:
Az IBM oldala az egészséges számítógép-használatról:
http://www.pc.ibm.com/ww/healthycomputing/index.html

Cornell Egyetem oldala:
http://ergo.human.cornell.edu/ergoguide.html

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék:
http://www.erg.bme.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top