Otthon

Az asztal

A számítógépasztal ergonómiai megtervezése nem kis feladat. Akárhogy is: a lényeg az egészség megóvása és a helykihasználás. Az alábbi tippeket egyaránt lehet otthon és a munkahelyen is alkalmazni.

A PC felhasználók többsége hagyományos íróasztalt használ a számítógép tárolására. Kényelmes testtartásban csak úgy lehet dolgozni, ha van hozzá gépasztal. Ez az eszköz nem az íróasztal helyett, hanem mellette kell, hogy betöltse szerepét.





Az egészséges testtartáshoz az kell, hogy az asztal mérete igazodjon a felhasználó méreteihez: a billentyűzet és az egér használatakor a kezünket ne kelljen a felfelé emelni, hanem egyenesen, vagy kissé lefelé tartsuk. Felnőttek esetében az a jó, ha a billentyűzet 72 cm magasan van. A billentyűzet lehet fiókban is (ekkor az egérnek is el kell férnie mellette), az asztal magassága lehet nagyobb is.

A képernyő helyzete is igen fontos. Ideális esetben lefelé (kb. 20 fokos szögben) kell nézni, de legfeljebb vízszintesen! Ha a monitor a fejünknél magasabban van, az megerőlteti a nyakat, ezt kerülni kell.

Úgy állítsd be a képernyőt és a többi munkaeszközt, hogy nyugodtan tudjál dolgozni, anélkül, hogy a fejed gyakran kéne fel-alá, illetve jobbra-balra mozgatod. A nézett felületet olyan magasságra és távolságra helyezd el, hogy munka közben ne kelljen előredőlöd, se a fejed ne kelljen megtámasztanod vagy ismételten forgatnod.





A szem ideális távolsága a képernyőtől kb. 50-80 cm. A képernyő felső szélének kb. 20 cm-rel szemmagasság alatt kell lennie, így, amennyiben a szem távolsága 50-60 cm a képernyőtől, a nézési szög kb. 25 fokos lesz. Ebben a helyzetben a képernyőt és a billentyűzetet anélkül is jól látod, hogy a nyakad különösebben mozgatnád.

Helyezd a billentyűzetet a képernyő elé, és hagyj elegendő helyet az egérnek a billentyűzet mindkét oldalán.

Gyakran használt munkaeszközeidet – mint például az egeret – helyezd olyan távolságra, hogy úgy is elérd őket, hogy a felkarod a törzsed mellett marad (úgy, hogy a felkar és a törzs által bezárt szög ne érje el a 30 fokot). Ülj elég közel az asztalhoz, így nem kell majd minden dolog után nyújtóznod!

A túlságosan statikus izommunkát úgy tudod minimalizálni, hogy alkarod vagy csuklód letámasztod az asztalra, a csukló- illetve alkartámasztékra, vagy a karosszék karfájára.






Kattints a képre a nagyobb mérethez!

Amikor az egérrel vagy a billentyűzettel dolgozol, támaszd meg az alkarpd, vagy legalábbis a csuklód az asztalon, vagy külön az egér- illetve csuklótámasztékon. Olyan egeret válassz, amely a legjobban megfelel munkádhoz, az egér “gyorsaságát” pedig saját igényeinek megfelelően állítsd be.

Amikor az egérrel vagy a billentyűzettel dolgozol, tarts gyakran szünetet – lehetőleg még azelőtt, hogy fáradtságot éreznél a kezeiben.


A jó íróasztal azonban többet tud a számítógép tárolásánál. A munkához szükséges könyvek, lemezek, adattárolóknak, egyéb perifériáknak is kell hely. Fontos, hogy az asztal lehetőséget nyújtson ezek biztos tárolásához.





Az asztalnak alsó lapja is van, a görgős lábak fölött. A lábtér igen fontos, ezért ez a lap nem a nyomtatónak van kitalálva… Hasznos a lábtámasz, ennek az a szerepe, hogy ülés közben alulról is stabilizálja a testet, ugyanakkor a láb vérkeringése is jobb megtámasztva.
A lábtartó persze szintén egyénre szabható, magasságban is és szögben könnyen állítható. Az asztal görgőkkel rendelkezhet, így az asztal mozgatása és az iroda átrendezése is könnyebbé válik.

A szükséges lábtér: (befoglaló méretek)
•  65-70 cm mélység a padlón mérve
•  60 cm a szabad tér szélessége
•  64-70 cm a szabad tér magassága
•  45 cm az asztallap alatti szabad mélység

Forrás:
Az IBM oldala az egészséges számítógép-használatról:
http://www.pc.ibm.com/ww/healthycomputing/index.html

Cornell Egyetem oldala:
http://ergo.human.cornell.edu/ergoguide.html

BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék:
http://www.erg.bme.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top