Otthon

A mexikói világ színei

A mexikói stílus színeire az élénkség, harsány megjelenés, kirobbanó életkedv a jellemzõ, legyen szó egy épület külsejérõl, falakról, kéményekrõl, erkélyrõl, folyosóról, vagy egy helyiség falairól, mennyezetérõl.




A mexikói dekorációban kulcsszerepet játszanak a színek, melyek alkalmazására a külvilág ihlette az ott élő embereket. A leggyakoribb tónusok a kék, az eget, a sárga a napot és a holdat, a barna, a mexikói talaj színét idézi. Emellett gyakori a környező vegetációra, fákra, bokrokra emlékeztető zöld árnyalata és a honos virágok színei: leander, azálea.

A színek alkalmazása azonban sosem öncélú, vagyis nem pusztán a szemet gyönyörködtetik. Szinte mindig építészeti célokat szolgálnak, kiemelnek egy egyébként kevésbé hangsúlyos épületelemet, kihangsúlyoznak egy-egy ajtót, ablakot, nagyobbítják vagy éppen kisebbítik a teret.





Ez persze korántsem jelenti azt, hogy Mexikóban nem találunk fehér falakat, épületeket, mindössze arról van szó, hogy az emberek nyitottabbak a színekre, mint nálunk. Ezen érdemes elgondolkozni. Ne féljünk a színektől, ha valami nem sikerül, következő tavasszal átfestjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top