nlc.hu
Otthon
Ahogy esik, úgy puffan

Ahogy esik, úgy puffan

A cinikus fütyül mindenre, ami szokványos, konvencionális, és ironikus minden trenddel, stílussal és sznobsággal szemben. Lakásában nem akar sem modern-fiatalos, sem antik hangulatot kelteni, nincs ideje tárgyait egy stílusnak megfelelõen kiválasztani.




Ugyanakkor szereti a régi bútorok illatát, megőrzi a nagymamák által készített kézimunka-terítőket és ágytakarókat, munkájához pedig számítógépre és egyéb modern eszközökre van szüksége. Kicsi olcsó asztali lámpára van pénze, de rengeteg egyedi „műtárgyat” őriz a szekrénye. Fantáziadús, szereti meghökkenteni látogatóit, esetleg giccs-gyűjteménnyel rendelkezik.

Ha magunkra ismertünk a fenti jellemzésben, itt az idő, hogy a szekrénybe rejtett régi tárgyainkat előszedjük, és a legcsekélyebb összhangot kerülve szabadon engedjük fantáziánkat, és megalkossuk saját, egyedi stílusunkat, egy olyan lakást, ami valóban a mi személyiségünket tükrözi. Egyetlen szabály van: bármit bármivel összerakhatunk, de látszódjon, hogy mindezt tudatosan tettük!





Ha új lakásba költözünk épp, és a falak, padló is alakítható, már itt nekifoghatunk a lázadásnak. Ne cseréljük ki drága pénzért a padlót, mellékhelyiségekben a csempéket. Tisztítsuk le alaposan, és dobjuk föl egy ráfestéssel, mintákkal. Csempét akár a nappaliba is tehetünk: fekete-fehér kockás csempe igen látványosan hat egy régi asztal mögött. A mennyezetet ne hagyjuk egyszínűre, fessünk ide is mintákat minél élénkebb vagy kontrasztosabb színekkel. A padlót is befesthetjük, a falat lambériázhatjuk is. Kissé agresszív hatást kelt a keresztbe csíkos minta nagy felületen: egyszerre talán elég egy falon vagy egy földig érő függönyön kipróbálni. A falat úgy is tapétázhatjuk, hogy alsó részére függőleges csíkos tapétát teszünk, felső részére pöttyöset, közéjük pedig egy vízszintes bordűrt.
Az elektromos madzagokat akár keresztbe is vezethetjük a falon, az ajtókereteket népies virágokkal díszíthetjük.






A falakra végre föltehetjük az összes kedvenc képünket: infantilizmusunk nem tűnik föl, ha Beckham plakátját aranyozott antik keretben tálaljuk, de felkerülhet a falra egyszerre a Lila ruhás nő egy absztrakt expresszionista képpel, megtoldva a piacon vásárolt naplementét ábrázoló poszterünkkel.

A polcokat ne vízszintesen helyezzük el a falon: már kaphatók a hullámos könyvespolcok, de az is megoldás, ha ferdén teszzük fel a polcokat a falra. Ne felejtsünk el támasztó falapot szerelni a föld felőli részre, mert sajnos a gravitációval még nem tudjuk felvenni a harcot. Erre a kis falapra viszont ráhúzhatunk egy könyvborítót: mindenki meg fogja kérdezni tőlünk, hogy vajon miért nem esnek le könyveink a polcról. Ha polcaink a szekrénybe illesztettek, és nincs lehetőségünk a fentiekhez hasonlót gyártani, már azzal is felkeltjük a figyelmet, ha különböző nagyságú könyveket teszünk egymás mellé, vagy a könyveket egymás felé döntjük. A polcokra vagy a virágállványra fölkerülhet díszként a vasaló, vagy a szemeteslapát is.






Ha modern dohányzóasztalunk van, ugyanakkor évek óta őrizgetünk egy népi hímzett terítőt, várva, hogy majd csak összegyűlik a pénz a kertes házra, ne habozzunk tovább: nyugodtan tegyük rá a fémasztalra a terítőt, akár egy görögmintás vázával együtt (pláne, ha műanyagból készült), de egy illatos szappan is kerülhet ide. A kézzel csomózott ágytakarót a plafonra is tehetjük.

A fémszínű hifit vagy a számítógépet feltétlenül antik bútorra helyezzük, vagy az eredeti bútort takarjuk le régi, földig érő, súlyosan leomló, barokkosan reprezentatív terítővel. Az irodai forgószéket húzzuk át virágos kárpittal, vagy ha nem bánjuk: a féltve őrzött régi széket kockás anyaggal.
A sznobizmus legtalálóbb iróniája lehet a műanyag „üvegcsillár”. Modern lámpáinkat feldobhatjuk, ha a hajlítható szárra hurkot csinálunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top