Otthon

Epersztori

Az eper gyógynövényként kezdte a pályafutását, majd dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják. A cikkbõl termesztési információk is elérhetõk, sõt egy szörpreceptet is olvashattok.

A szamócák szabadföldi termesztésből származó gyümölcsei május utolsó harmadától június végéig frissen fogyaszthatók. Üvegházban, fólia sátorban vagy fóliával takart terülten egy hónappal hamarabb is szedhető a szamóca. Tárolással csak öt-hét nappal hosszabbítható meg a fogyasztási idő.

Ápolási információk>>

Növényvédelem>>

Tápanyagellátás>>


A gyümölcs





Kalória tartalma alacsony, egy tálka eperé ötvenöt kalória, ezért diétázáshoz különösen ajánlott. Főétkezések között is fogyasztható. Kiváló vitaminforrás, egy tálka eper C-vitamin tartalma 88 mg, ami jóval meghaladja a napi ajánlott dózist, 45 mg-t.

Távolítsuk el a sérült szemeket. 0-5 C fokon jól levegőzött helyen néhány napig tárolhatjuk. Víztartalma magas, ezért ne takarjuk le, és csak tálalás előtt mossuk meg.


Szamócaszörp

Hozzávalók:

• 70 dkg szamóca vagy 60 dkg kerti eper
• 40 dkg porcukor

A megmosott és csumázott szamócát porcelán tálba tesszük, összetörjük, belekeverjük a cukrot, lefedjük, és egy napig állni hagyjuk. Ezután a levet szűrjük, és néhány percig mérsékelten forraljuk. A tetején képződött habot leszedjük.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top