Otthon

Milyen is a skandináv stílus?

Északon, nordikus vidékeken, nyáron a nap olykor éjfélkor sem nyugszik le, fehér éjszakák uralják a vidéket, míg télen a sarki fény halvány illuminációi.






Kattints a képre!
Az enyhébb, nyári hónapok rövidek. A hosszú, téli fogcsikorgató hidegek miatt gyakrabban kényszerülnek az emberek a négy fal közé, mint bárhol másutt. A természet sokkal intenzívebben van jelen az emberek életében.
Ilyen körülmények közt nem csoda, ha az északiak nagy gondot fordítanak közvetlen lakókörnyezetük, házuk, lakásuk kialakítására, hiszen itt töltik életük legnagyobb részét.





A fény hiányát a világos, pasztell árnyalatokkal, esetenként élénk színekkel igyekeznek kompenzálni. A természet zordságát a szobák meleg, vidám, lakályos hangulatával ellensúlyozzák, mialatt megőrzik annak természet közeliségét, tradicionális alapanyagok a fa, nyersfa – fenyő, nyír – valamint a pasztellszínek gyakori alkalmazásával.

A kinti harmóniátlanságot benti harmóniával ellenpontozzák.





A skandináv otthon ezért harmonikus, sosem hivalkodó, az ember, azonnal otthon érzi magát. S mivel az emberek sok időt töltenek a lakásaikban, azok nem csak csinosak, hanem egyedülállóan praktikusak is. A skandináv stílus elemei, a formák több száz év tradíciójának gyümölcsei. Ez nem olyan stílus, amely kimegy a divatból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top