Otthon

Segítség, kicsi a lakásom!

A te lakásod is akkora, mint egy kollégiumi szoba? És te is irigykedve lapozgatod a lakberendezési magazinokat?

Na persze, százhatvan négyzetméteren minden könnyebb, de azért ne csüggedj: egy kis lakásnak is vannak előnyei. Például nem kell annyit takarítanod és jóval kevesebbe kerül az átalakítás. Néhány apró trükkel pedig sokkal tágasabbá tehető, legalábbis optikailag… Íme, tizenöt tipp, melyek segítségével jobban érzed majd magad a lakásodban
 




1. Világos színeket használj!

Ha sok a természetes fény, akkor a világos felületek csak megsokszorozzák azt és a tágasság érzetét keltik. Ha viszont nem nagyon éri napsütés a lakást, akkor éppen ezért nem érdemes sötét árnyalatokkal kísérletezni. Félhomályban a bordók, a zöldek, a barnák csak tovább szűkítik a teret.







2. Tükrök

A tükör igazi jolly joker, bárhol bevethető. Egy nagy felületű változat megduplázza a teret (hasznos lehet például az előszobában), egy jó ponton felfüggesztett, kissebb darab pedig visszatükrözheti az ablakon beáradó fényt. A tükörrel azonban csínján kell bánni: nem javasolt hálószobákban, főleg ha az ágy felé néz (az ezoterikusok szerint a tükör felerősíti az aura rezgéseit, így éjszaka nyugtalanságot kelt, a feng shui-szakértők szerint pedig elősegíti egy harmadik személy megjelenését a kapcsolatban). Ugyancsak nem ajánlott a bejárati ajtóval szemben elhelyezni – logikusan azért, mert ki szeret este a holtfáradt tükörképével szembesülni, amint hazaér; a feng shui szerint pedig azért, mert a lakásba érő pozitív csi energiát azonnal visszafordítja. Két tükröt pedig még véletlenül se helyezzünk el egymással szemben, ugyanis csak összezavarják, túlbonyolítják a teret.







3. Csíkok

A jelszó a bátorság! Ha a lakásod kicsi alapterületű, ám a belmagassága olyan nagy, hogy állandóan úgy érzed, mintha egy gödörben ücsörögnél, bátran használj vízszintes csíkozást. Festékkel vagy tapétával, stukkóval vagy fával, egy csíkot vagy többet – te döntöd el!







4. Rakj rendet!

Minél kevesebb tárgyat hagysz elöl, és minél kevesebb a dísztárgyad és a bútorod, annál áttekinthetőbb és tágasabb a tér. Próbálj megszabadulni a felesleges tárgyaktól, vagy legalábbis rendszerezd őket. A faltól falig és padlótól mennyezetig érő beépített szekrény, a mosdó alá beépített polc, az iratrendező, egy számítógépet elnyelő szekrény hasznos segítőtárs lehet a káosz ellen vívott harcban. Ha mindennek van helye, könnyebb rendet tartani – a képen látható tárolók például jól elférnek a konyhapult alatt, a szekrényben, a fürdőszobában, az előszobában vagy a garázsban is.







5. Modern függönyt!

Bármennyire szereted is a dúsan leomló drapériákat, egy kisebb térben a letisztult vonalvezetésű, rolós megoldások jobban mutatnak. Ebben a gyönyörű beugróban például még nagyobbnak hatna az ágy, ha hagyományos függönyöket használtak volna az árnyékoláshoz.



6. Vízszintesen komponálj!

Ugyanúgy, ahogy a csíkozás, a szemmmagasságnál alacsonyabb és hosszú bútorok, a lambéria optikailag nyújtják a teret.




A magas darabok (és itt nem a beépített szekrényről beszélünk, mely gyakorlatilag csak előrébb hozza a falat) könnyen nyomasztóvá válnak. Válassz inkább alacsony, vízszintesen terjeszkedő darabokat, vagy olyanokat, melyek magasak ugyan, osztásuk révén mégis laposabbnak hatnak. 







7. Hajópadló

Ha még a felújítási hercehurca idején olvasod cikkünket, hasznos lehet, ha átgondolod a burkolatokat is. Ha például keskeny és hosszú a szobád, egy keresztben lefektetett, világos színű hajópadló hatásos lehet az optikai korrekcióra. Merészebbek az átlós változatot is kipróbálhatják!



8. Dobogó





Galéria helyett építtess dobogót! Akár úgy tervezteted meg, hogy felül alszol, alul pedig tárolsz, vagy éppen az ágyadat fiókként húzod ki a nappali alól, rengeteg helyet spórolsz meg, ráadásul nem érzed folyton úgy, hogy rádszakad a mennyezet – vagyis a galéria. Már egy lépcsőfok különbség is azt az érzést kelti, hogy két külön helyiséget használsz és nem kell állandóan le-fel csimpaszkodnod egy létrán. Képünkön a novemberi Otthon magazin egyik lakásából látható részlet, ahol az ágyat a dobogó alá rejtette a lakberendező.







9. Képek a falon

A kisebb keretekben elhelyezett, családi – baráti képeket érdemes vízszintes kompozícióba sűríteni oly módon, hogy a nagyobbak kerüljenek alulra, a kisebbek felülre. A nagyméretű képek közül pedig olyat válassz, amelynek nem nyomaszt a témája (bármilyen szép is egy portré, két hatalmas, rád meredő szem egy idő után kényelmetlen érzést kelthet benned), és nem túlzsúfolt. A legjobbak a nyugodt tájképek, virágok, növények, városfotók. Ami a színeket illeti, a lágy pasztellárnyalatok javasoltak – egy drámai fény-árnyékokra épülő, fekete-fehér művészfotó nem túlzottan érvényesül egy gangra néző, félhomályos kis garzonban.

 

10. Egyterű





Valószínűleg mondanunk sem kell, de jóval kellemesebb egyetlen, viszonylag élhető méretű térbe sűríteni a konyhát, az étkezőt, a nappalit és a hálószobát, mint kis lyukakban szorongani. Ha van lehetőséged rá, nyugodtan bonts ki egy-két falat. A funkcióváltást eltérő falszínnel vagy padlóburkolattal is jelezheted, esetleg használhatsz paravánokat, üvegtéglát vagy függönyöket, ha valamit mégis szeretnél eltakarni.







11. Merész fürdőszoba

Mivel a fürdőszobád alighanem csak pár négyzetméter, itt nem sokra mész trükközéssel. Sőt: itt még előnyösebb is, ha például a mennyezetet sötét színűre fested, így nem tűnik csőszerűnek a helyiség. A fehér csempe egyébként ilyenkor kimondottan előnyös, főleg ha például bordó mennyezettel kombinálod. A képünkön látható fürdőszobában a tükör döntésével is sikerült csökkenteni a nagy belmagasságot.



12. Világítás





Nagyon sok lakásban csak szükséges rossznak tekintik a megfelelő világítást, pedig a térérzet kialakításában hatalmas szerepet játszanak a fények. Először is: mindenképp legyen egy olyan központi világítás, amit ha felkapcsolsz, mindent fénybe borít. Ennél a lámpatestnél erősebb izzó használatát javasoljuk, egy negyvenes égő könnyen kelt szegényes albérlet-fílinget. Másodszor: legyen minél több helyi megvilágítás – egy lámpa a kanapé mellett, egy az éjjeliszekrényen, egy a tévénél, az étkezőasztal fölött és így tovább. Ha mindegyiket felkapcsolod, kellemes általános fényt árasztanak, de valamennyire tagolják is a szobát.







13. Felületek

Igyekezzünk minél kevesebb színt, mintát és felületet használni. Ha minden darabunk más stílusú vagy színű, a zűrzavar érzetét keltheti. Lehetőleg maradjunk a sima, egyszerű felületeknél, mintázatok és díszek nélkül.







14. Fal mellé rendezve

A helyiség közepén elhelyezett bútorok mindig útban vannak, emellett optikailag is szűkítik a szobát. Érdemes közlekedőterületet szabadon hagyni, a bútorokat pedig a fal mellé rendezni. Hogy a szoba mégsem legyen folyosószerű, középre is tegyünk egy kisebb bútort vagy szőnyeget.







15. Nyílászárók

Ha van lehetőségünk rá, válasszunk minél nagyobb méretű ablakot. Ajtónál és ablaknál is világosra festett változatot keressünk, a nagyméretű, súlyos nyílászárók optikailag szűkítik a szobát. Még jobb, ha harmonika- vagy tolóajtót tudunk beépíteni (például úgy, hogy az elhúzva a beépített szekrény mögé rejthető), ezzel értékes négyzetmétereket nyerhetünk.


A cikk a www.otthon.hu segítségével készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top