Otthon

Tartalomhoz a forma

Ûzött vadként csörtetsz be lakásod ajtaján, és másra sem vágysz, mint nyugalomra? Megoldható. Íme tizenöt tipp azért, hogy otthonod tényleg a feltöltõdés színtere legyen

1. Színek






Ugye mondanunk sem kell, hogy egy lakás hangulatában a színei játsszák a legfontosabb szerepet. Az általánosan elfogadott vélekedés szerint a zöld és a kék árnyalatai nyugtatnak a legjobban, de ez egyénenként és persze árnyalatonként változó lehet. A vöröset és a sárgát nem ajánljuk, viszont javasoljuk a szürkét, a lágy kékeket, a drapp és barnás árnyalatokat. Egy nőcis lakásban kimondottan elegáns és nyugodt lehet például a vízkék szín sok fehérrel (lásd Carrie lakását a Szex és New York-ban), legénylakásban pedig jó ötlet lehet a keki, vagy éppen a barna (mint Micky-é és Danáé a Mocsok macsókban, hogy a sorozatoknál maradjunk).


2. Fények

A nyugodt hangulatért legalább ilyen felelősek a fények is. A központi világítás helyett használjunk kis, helyi fényeket. Figyeljünk a lámpaernyőkre: egy szép gyékény-, nád- vagy akár textilernyő csodás fényt áraszt. Egy csupasz villanykörte akkor sem kelt otthonos, kellemes, nyugodt érzést, ha lágy, vörös fényű.






3. Izzók

Először is: mindig a funkció szerint válasszuk őket. Erősebbet az általános világításhoz, gyengébbet a helyi fényekhez. A konyhán kívül, ahol kimondottan ajánlott, kerüljük a neonok használatát, amennyire csak lehet. A kékes fény tudat alatt is idegességet kelt a legtöbb emberben. Ugyancsak érdemes az energiatakarékos izzók használatát átgondolni: sok előnyük mellett ugyanis kicsit hideg, zöldes fényt árasztanak, ami sokunkban kellemetlen érzéseket kelt. Ha zavar, inkább cseréljük ki – a nyugalomért megéri az a többlet-energiafelhasználás.


4. Felületek

Ha stresszes az életünk, bizonyos felületek is zavaróan, bántóan hatnak ránk. Ilyenek például azok, amikkel a munkánk során találkozunk. Lehetőleg ne vegyünk ugyanolyan ócska, laminált asztalt, amilyen az irodánkban van és kerüljük a fém-, üveg- és tükörfelületek használatát is. Ajánlott viszont bármely fafajta, a halvány bükktől a sötét wengéig, és általában a természetes anyagok, textilek.


5. Növények

Ha nem is élünk a zöldben, azért bevihetjük a természetet az otthonunkba. Szobanövényekkel, vagy akár a konyhaablakban elhelyezett zöldfűszerekkel az egész helyiség karakterét megváltoztathatjuk. Azoknak, akik notórius öntözés-elfelejtők, egy szép nagy fotót ajánlunk vagy egy csodás fotókkal illusztrált naptárt. Lehetőleg kerüljük a kaktuszokat és az egyéb, hegyes levelű növényeket – a feng shui szerint mérgezett nyilakat lövellnek magukból, de aki nem hisz az effélékben, az is egyet kell értsen azzal az állítással, hogy ezek a növények kevésbé árasztanak nyugalmat, mint lombosabb, lágyabb társaik. 






6. Ezoterikus kiegészítők

A tomboló ezotéria-őrületnek köszönhetően rengeteg relaxációt elősegítő kiegészítő kapható már nálunk is. Egy füstölő, illatgyertya vagy illóolaj megnyugtathat, persze, csak ha nem túl tömény. Ha megszeretünk egy illatot, érdemes minden este azt használni – előbb-utóbb hozzátartozik majd az otthonunk hangulatához. Kaphatók kimondottan a kikapcsolódást elősegítő olajak, tiszta virágillatok közül pedig elsősorban a levendula ajánlott.



7. TV, rádió, stb.

Lehetőleg ne nyúljunk azonnal a távirányító után, amint beléptünk a lakásba. Egyrészt azért, mert csak megszokásból tesszük, amiért hiányzik a háttérzaj – a legtöbben oda sem figyelünk a tévére abban az időszakban, amíg átöltözünk, összepakolunk, vacsorát készítünk. Másrészt pedig azért, mert a villódzó készülék – felmérések szerint – nem kis mértékben növeli a stresszt. Néhány percig zavaró lesz a csend, de aztán rájövünk majd, hogy végül is milyen kellemes a nyugalom, a béke – pláne, ha egyedül vagyunk otthon. Ugyanez a helyzet a rádiókkal: a legtöbb adón felváltva játszanak zenét, beszélnek illetve adnak reklámokat. Ez nem segíti elő a kikapcsolódást. Tegyünk fel inkább egy olyan lemezt, amit szeretünk, vagy valamilyen a jó értelemben vett monoton zenét.






8. Fürdőszoba

A kötelező rituálék és tízperces készülődések helyiségéből alakítsuk wellness-szentéllyé fürdőszobánkat, és igyekezzünk minél barátságosabbá varázsolni színekkel és kiegészítőkkel. Kerüljük a neon használatát, illetve alkalmazzunk több fényt: egy általánosat (ami ideális a reggeli rohanásnál), egy tükör feletti világítást (sminkeléshez) és egy kellemes fényű lámpát, amit akkor kapcsolunk fel, ha néhány órára magunkra zárhatjuk a fürdőszobaajtót. Egy ellazító fürdő, kellemes zenével és gyertya- vagy lágy lámpafénnyel csodát tesz velünk.


9. Zene

Hiába tetszik kedvenc előadónk legújabb száma, ne felejtsük el, hogy az többnyire tánczene és nem pihenéshez találták ki. Hallgassunk relaxációs lemezeket, hárfazenét, vagy nyugodt hangulatú előadókat, zenei stílusokat – például jazzt. Ha idegenkedünk is tőle eleinte, hamarosan felfedezzük a szépségeit.






10. Textilek

A melegség, puhaság, meghittség érzetéhez a textilek is hozzátartoznak – használjunk minél több, sűrűn redőzött, gazdagon aláhulló, természetes anyagot. Leginkább a pamut és a gyapjú ajánlott, kerüljük a sok mintát és a harsány színeket. Legyen sok puha párnánk a kanapén, és mindig legyen kéznél egy puha pokróc is. Ezeknek már a látványa is megnyugtató, hát még közéjük heveredni.


11. Rend

Tartsunk rendet! Ez az általános tanács akkor is érvényes, ha nyugalmat szeretnénk otthonunkban. A rend, a logika, az áttekinthetőség nem jelenti azt, hogy a szobának lélektelenül üresnek kell lennie – ahogyan a szétdobált szennyestől sem lesz kellemesebb a közérzetünk. Egyrészt frusztráljuk magunkat azzal, hogy milyen rendetlenek vagyunk, másrészt a rendezetlenség látványa nem kedvez a logikus gondolkozásnak.






12. Burkolatok

A szintetikus felületekkel szemben a természetes anyagokat javasoljuk: ha csak most alakítjuk ki új otthonunkat, és fontos számunkra a nyugalom és a harmónia, válasszunk fát vagy valamilyen kőburkolatot. Egy hajópadló vagy egy terrakotta burkolat vidéki (tehát nyugodt) hangulatot teremt a Belvárosban is.


13. Stílusok

Talán mondanunk sem kell, hogy bizonyos stílusok kedveznek a nyugalomra vágyóknak, mások viszont egyáltalán nem. A fémet és üveget kombináló high-tech illetve az erős színek és kovácsoltvas bútorok jellemezte mediterrán stílus nem kimondottan a relaxációt segíti elő. A sok fát, natúr színeket és anyagokat használó skandináv, vagy a patinás, régi tárgyakat a vidéki romantikával és sok-sok virággal ötvöző provanszi stílus közelebb visznek az áhított célhoz.






14. Függönyök

Zárjuk ki a külvilágot! Eresszük le a redőnyt, ha hazaértünk és húzzuk be a függönyöket. Az otthonunk legyen csak a miénk, és ne az utca járókelőié vagy a szomszéd épület lakóié. A csupasz üvegfelület, különösen este, amikor csak egy nagy sötét folt, tudat alatt is nyomasztó hatással bír.



15. Kapcsold ki!

Mármint a mobilodat. Sokunknak már szinte testrészünkké vált a telefon, és páni félelem lesz rajtunk úrrá, ha lemerül. Pedig a mobil előtt is megoldottuk valahogy… Ha nem várunk fontos hívást, és nyugalomra, magányra vágyunk, kapcsoljuk ki! Még szem elől is tegyük el! Szakértők szerint ugyanis már az is idegesítő lehet, ha meghalljuk a csengést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top