Otthon

Régiségek a lakásban

Nagyszüleink ötven, száz éve érintetlen lakása természetszerûen tele van régiségekkel. Érdekes, de nem a tárgyakat érezzük réginek, hanem a lakást magát. A lakás tereit belengi a múlt rejtélyes, nosztalgikus atmoszférája...





Bár a szobák rendszerint tágasak, mégis a zegzugos jelleg hatása dominál. A hatást erősíti a sok nehéz kárpit, az ódon anyagok és a sötét színek túlsúlya. Másik világban érezzük magunkat, aminek oka egyszerűen az, hogy másik világban is vagyunk. Egy letűnt kor lenyomatát szemléljük, átélve egy különös időutazás romantikus szédületét. Csempésszünk át néhány nekünk tetsző, érdekes, vonzó, izgalmas, ó bútort, tárgyat saját környezetünkbe.





Vegyük szemügyre, milyen eszközök kínálkoznak egy igényes, a lakását régi tárgyakkal színesíteni kívánó mai ember számára. Legkézenfekvőbb a családi örökségből ránkmaradt bútorok közül kiválasztani egy-két kedvenc darabot és némi átalakítással beilleszteni azokat a modern enteriőrbe. Régivonalú foteleket, karosszékeket friss, fiatalos huzattal bevonva, tonettszékeket merész, tiszta színekkel lefestve múlt és jelen izgalmas kombinációját kapjuk.






A nagyszülők vastag, szújárta hatalmas diófa étkezőasztalának lapját – a megfelelő konzerváló eljárás után – elegáns krómacél lábakkal láthatjuk el, vagy, hogy még az asztalnál maradjunk, kiselejtezett SINGER-varrógép vázára (szintén színesre festhető) új asztallapot szerelhetünk.



Az antik ingás faliórák még működésképtelen állapotukban is méltó díszei lehetnek lakásunknak, hát még ha valamely ügyes szakember mai óraszerkezetet varázsol a korhű óraházba.







 


 


 







Merészebbek vállalkozhatnak – a manapság divatos retro jegyében – a félmúlt technikatörténeti relikviáinak újjáélesztésére. Az 50-es, 60-as évek barnapolitúros nagytestű rádióit, melyek az ócskapiacokon még szépszámmal föllelhetők, minden igényt kielégítő hifiberendezéssel láthatjuk el, így a bútorszámba menően míves régi készülékek, vendégeink nem kis meglepetésére, digitális hangtechnikát szolgáltatnak.





A lakás hangulatát a modern fémkeretben a falra függesztett, megsárgult századelős családi fényképekkel tovább fokozhatjuk. Nagyanyánk egykori babáit, nagyapánk színes fajátékait dekorációs céllal a polcok díszeként láthatjuk.

Általában elmondható, hogy a legtöbb régi bútor, használati eszköz, melyhez személyes érzelem, vagy emlék köt bennünket, a modern lakberendezési eszköztár jó ízléssel megválasztott hozzáadásával lakásunk élő, friss erővel ható kiegészítőjévé válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top