Otthon

A szobanövények öntözése

Akinek csak egy szobányi kertje van, annak is nagy gond a locsolás. És bár mindannyian gyakran locsolunk virágot, talán nem is olyan egyértelmûek az alapfeladatok.





Mennyi víz kell egy növénynek?

A legfontosabb, hogy tudjuk, növényeinknek mennyi vízre van szükségük. Ezt praktikus vásárláskor megkérdezni az eladótól, vagy szakkönyvekből tájékozódni – de ha valaki hozzám fordul, annak szívesen segítek. Tájékozódásképpen a szakemberek általában a következőket különböztetik meg: vízigényes, normál vízigényű és szárazságtűrő növények. Nézzük részletesebben.


Vízigényesek

Igénylik az állandó vízborítottságot (pl. vízipálma, fokföldi ibolya), ezek cserepét tálba kell helyezni, és arról kell gondoskodni, hogy benne állandóan álljon a víz. A vízipálmát ezenkívül felülről is rendszeresen meg kell öntözni.






Normál vízigényűek


Igény szerint kell őket locsolni. Hagyd inkább egy kicsit kiszáradni a földjét, minthogy túlöntözd, erre a legtöbb növény azonnal lombhullással, kókadással válaszol. A kiszáradást sokkal jobban elviselik, még akkor sem menthetetlen a helyzet, ha a föld már annyira kiszáradt, hogy elválik a cseréptől. Ilyenkor bele kell tenni a mosdókagylóba, vagy egy vödörbe, és felülről addig engedni rá a vizet, amíg alatta is áll. Addig hagyd a vízben állni, amíg elkezd magához térni és kezdenek levelei visszaállni eredeti állapotukba.


Szárazságtűrők
Nyáron is akár napokig, vagy egy hétig is jól érzik magukat öntözés nélkül (kaktuszok, euphorbiák).

Az első két csoport növényei meghálálják, ha levelüket rendszeresen lespricceled, mivel így lemosod róluk a rárakódott port, így könnyebben fotoszintetizál és párásítod körülötte a levegőt, ami csökkenti a párologtatását. Ha poros a lakás, időről időre (kb. 2-3 havonta) jó, ha alaposan lezuhanyozod a növényeidet, ezt gyönyörűen csillogó levelekkel és üde zöld színnel fogják meghálálni.






Mi a teendő, ha hosszabb útra indulunk?

Ebben az esetben az a legjobb megoldás, ha egy közeli szomszédot kérsz meg a locsolásra, akinek minden ápolási fortélyt részletesen elmondasz. Ha csak ritkább locsolásra van lehetőség, akkor csoportosítsd növényeidet a korábbiakban leírtak szerint, lehetőleg tedd árnyékba a normál vízigényűeket, a vízigényeseket pedig legjobb, ha beteszed a kádba és engedsz alájuk vizet, így több napot is kibírnak locsolás nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top