nlc.hu
Otthon
A legnyugatibb kelet országa

A legnyugatibb kelet országa

Öltözködésben és a lakberendezésben is divattá vált a tõlünk idõben és térben távoli világok felfedezése. A régebbi korok tárgyai éppúgy, mint a keleti kultúrák értékei jól beilleszthetõk a mai otthonokba is.





Kattitnts a képekre, hogy szép nagyban is láthasd!


Összeállításunkban a mesés kelet hangulatát idézzük meg néhány jellemző, könnyen elkészíthető kiegészítővel.

Marokkó egzotikumával, máig élő tradícióival mindig is vonzó volt az európai ember számára. Az iszlám építészet, de különösen a díszítőművészet ebben az észak-afrikai országban nagyszerű alkotásokat hozott létre. A marokkói enteriőrökre jellemző a gazdag díszítettség: színpompás mozaikokkal, gipszstukkókkal, faragványokkal dúsan dekorálják a falakat, sőt a padlót és a mennyezetet is. Mivel az iszlám tiltja az ember képi ábrázolását, elsősorban geometrikus, absztrakt mintákat, illetve növényi motívumokat, díszes írásjeleket használnak. Természetesen nem kell tobzódnunk ebben a stílusban, de egy-egy jellegzetes, keleties tárggyal, amely különleges ízt-színt hoz otthonunkba, mi is díszíthetjük környezetünket.


Díszes teáspoharak





Ha Marokkóról beszélünk, elsők között jut eszünkbe az aprólékos díszítésű házak és tárgyak mellett a színes, aranymintás, üveg teáspoharak vidám látványa is, ahogy a fémtálcákon sorakoznak, arra várva, hogy megtöltsék őket gőzölgő mentateával. Ezt a hangulatot mi is könnyen megidézhetjük: fessünk a magunk és vendégeink örömére teáspoharakat! Nem feltétlenül kell újakat vásárolnunk, ha van otthon néhány kiürült mustárospohár vagy régebbi vizespohár, szép színekkel és mintákkal pompás készletet varázsolhatunk belőlük.






Így készülnek a poharak:

Alapanyagok, kellékek:

• 6 db üvegpohár
• narancs, piros, bordó átlátszó üvegfesték
• ecset
• arany kontúrfesték 









1. Az alapszínek festése

A vízszintes, esetleg függőleges csíkok a poharakon segítenek minket a festés során. Így könnyebb eldönteni, hogyan tagoljuk a pohár színezését.
A festéskor nyugodtan használjunk több színt egy poháron belül, de az is nagyon jellemző erre a stílusra, ha minden poharat más-más színnel, teljesen befedünk.






2. Az aranyminták elkészítése

Ha gyors és látványos munkát szeretnénk, egyszerűsítsük le a mintát, és készítsünk pöttyökből sormintát. Ha azonban nem sajnáljuk az időt és a fáradságot a festésre, keressünk egy jellegzetes marokkói díszítőmotívumot. Ilyen például az általunk használt szamárhát-minta. Ha készen vagyunk, a festéket égessük rá az üvegpohárra a használati utasítás szerint.

Alapanyagok:
üvegfesték, 530–760 Ft/üveg
kontúrfesték, 720 Ft/db





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top