nlc.hu
Otthon
Varázslatos fények

Varázslatos fények

A csúcsos, fémvázra feszített állatbõrbõl készült lámpa majdnem minden arab otthonban megtalálható. Jellemzõen fekete vagy vörös festékkel díszítik. Banánpapírból te is könnyen elkészítheted!







Kattints a képre!

Ezekhez hasonló, izgalmas formájú hangulatlámpát magunk is gyorsan és egyszerűen készíthetünk (akár többféle méretben) úgy, hogy a bőrt természetes hatású merített papírral helyettesítjük.


Így készül a papírlámpa:

Szükséges alapanyagok, kellékek:

• 3 m hosszú, 3 mm átmérőjű vashuzal
• 1 m, 1,5 mm átmérőjű vashuzal
• drót, drótvágó
• fémragasztó vagy Palmatex
• 70×100 cm banánpapír
• tapétaragasztó
• zsinór
• festék
• elektromos kábel villásdugóval, kapcsolóval, foglalattal
• 15 W-os izzó


A képekre kattintva nagyobb méretben is láthatod a fázisokat!







1. Alsó váz

A 3 mm átmérőjű huzalból vágjunk le egy 90 cm-es darabot, és hajlítsunk belőle egy szabályos háromszöget. A végek találkozásánál ragasszuk össze fémragasztóval, majd vékony dróttal is rögzítsük. A foglalathoz a háromszög egyik sarkát drótozzuk össze a szemközti oldal felezőpontjával úgy, hogy középre egy hurkot csavarunk.







2. A lábak elkészítése

A 3 mm átmérőjű huzalból vágjunk 3 db 70 cm-es darabot. A végeiből spirálisan feltekerünk kb. 10 cm-t, ez lesz a láb alsó része. A három huzalszál egyenes végeit fent fogjuk össze, és kb. 6 cm hosszúságban erősen drótozzuk össze.








3. Összeillesztés

Az összedrótozott végeket hajlítsuk el egy irányba. A lábakat húzzuk kifelé, majd dróttal rögzítsük a háromszög csúcsaihoz 5 cm magasságban (hogy a foglalat is aláférjen), és ragasztózzuk be a csomópontokat.







4. A palást

A lámpatestet felülről kezdve tapétaragasztóval átnedvesített papírdarabokkal borítsuk be. A csúcsánál vékony csíkokkal, míg lejjebb nagyméretű lapokkal dolgozzunk. Ne kerüljön egymásra túl sok réteg, mert akkor kevés fény fog átszűrődni rajta. Alul a papírpalástot vágjuk egyenesre, majd hajtsuk vissza.







5. A csúcs

A lámpa csúcsát kb. 8 cm hosszúságban ragasztózzuk be, majd fonallal szorosan tekerjük körbe. A talpakkal együtt ezt a részt is fessük be fekete akrilfestékkel.







6. Mintavariációk

Akár kicsi holdacskákkal, csillagokkal, akár más jellemző geometrikus mintával díszíthetjük a felületet. Fontos, hogy apró motívumokat használjunk, amelyekkel a papír természetes színét nem fedjük le nagyon, hiszen a fény itt szűrődik át igazán.








7. A foglalat

A hurokba alulról helyezzük fel a foglalatot, majd csavarjuk rá az izzót tartó részt. Fontos: 15 W-os égőnél nagyobb teljesítményű izzót ne használjuk ilyen típusú és méretű hangulatlámpákban!

 

 






Alapanyagok:



elektromos kábel villásdugóval, kapcsolóval, foglalattal, 1790 Ft
banánpapír, 50×70 cm, 259 Ft/ív
(Hobbyművész)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top