Otthon

Az egynyáriak gondozása

Az egynyári növények hosszúnappalos növények, ami azt jelenti, hogy a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelõk, igénylik a teljes megvilágítást. Ültethetjük õket félárnyékba, árnyékba is, ekkor azonban olyan árnyéktûrõ fajokat kell kiválasztani, mint a begónia.







Dália
A fénykedvelő növények árnyékos helyen kevesebbet virágoznak, és megnyúlnak.

A fény mellett a víz és a pára mennyisége is meghatározza a növényeink fejlődését, állapotát. Ha nő a hőmérséklet, akkor egyre nő a növények vízigénye is. A szárazságtűrő növényeket elegendő kiültetés után a begyökeresedésig öntözni, a vízigényes növényeknek azonban a kielégítő fejlődéshez 600-1000 mm vízre van szükségük.

Az egynyári növények hőmérsékletigényét a szaporításuk és palántanevelésük szempontjából fontos ismerni. Megkülönböztetünk magas, 22-24 ºC, közepes, 16-18 ºC, és alacsony, 10-12 ºC hőmérsékleten csírázó egynyári virágmagvakat. E hőmérsékletek meghatározzák a magvetés helyét és idejét. A magas hőmérsékleten csírázó növényeket üvegházba vetjük, a közepes hőmérsékleten csírázókat melegágyba, és az alacsony hőmérsékleten csírázó növények magvetése szabadföldbe, azaz végleges helyre történik. A palánták kiültetését is ezek a hőigények határozzák meg. Mivel a legtöbb egynyári fagyérzékeny, így kiültetésre csak a késő tavaszi (májusi) fagyok elmúltával kerülhet sor. A talajigényt és a tápanyagigényt tekintve az egynyári dísznövények a közömbös kémhatású, az enyhén meszes és az enyhén savanyú talajokon díszítenek a legszebben.





Széles tűrőképességük révén a legtöbb faj a szélsőséges területeken is kielégítően fejlődik. A kis tápanyagigényű növények esetén tápanyag-utánpótlásra nincs szükség. A közepes és nagy tápanyagigényű fajok esetén érdemes ősszel a leendő virágágyba szerves trágyát beforgatni, 6-8 illetve 12-15 kg-ot négyzetméterenként.

A tavaszi kiültetés előtt és után nitrogén tartalmú műtrágyát adjuk. A kiültetés után ügyeljünk, hogy a műtrágyaoldat ne legyen töményebb 0,4%-nál, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízben 4 gramm pétisót oldunk fel. 10 liter oldatot öntözzünk ki négyzetméterenként, de ügyeljünk arra, hogy előtte be legyen öntözve a terület, mert különben a gyökereken keresztül felszívódó oldat perzselést okozhat.

Használhatunk lombtrágyát is (Wuxal), amit a virágzás előtt kell kijuttatni. 1 liter vízbe 2 gramm tápoldatot kell feloldani és a növényeket ezzel a higított oldattal kell beöntözni.

Szólni kell még a szél károsító hatásáról. Ügyelni kell arra, hogy a magas növényeket szélvédett helyekre ültessük, ellenkező esetben komoly károk keletkezhetnek, a növények megdőlnek, eltörik a száruk, letörhet a viráguk.

Dugványozással azokat az egynyárikat szaporítjuk, amik heterozigóták, vagyis nincs magvetéssel szaporítható egyöntetű fajtájuk, vagy nálunk nem hoznak csíraképes magot. Ha ilyen növényt választunk, célszerű palántaként megvásárolni a növényt, és utána kiültetni, így a szaporítás gondja nem hárul ránk. Ezeket az előnevelt növényeket bimbós illetve bokros állapotban kell kiültetni, majd kiültetés után be kell öntözni. A további nevelés pedig a már leírtaknak megfelelően történhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top