nlc.hu
Otthon
Atkák ellen porszívóval

Atkák ellen porszívóval

Amikor azt gondoljuk, hogy már rend és tisztaság van a lakásban, még nem biztos, hogy így van. A porszemnél is kisebb atkák például szabad szemmel nem láthatók. Ha minden magyarázat nélkül tüsszögni kezdesz vagy más hasonló tüneteid támadnak, jó, ha rájuk is gondolsz! Ráadásul nem egyszerû kiirtani õket!








Ezek az apró rovarok komoly allergiás betegségeket okozhatnak, éppen ezért célszerű két-háromhavonta az átlagosnál is alaposabb takarítást végeznünk, hiszen az apró állatkák ott vannak mindenütt. Kedvenc helyük az ágy matraca, párnák, a gyermekek plüss állatkái, de még a függönyökben is megtelepszenek. Persze nem véletlen, hogy megtalálhatók az ágyunkban is, hiszen az emberről, állatról lehullott elszarusodott hám a táplálékuk.

Kiirtásuk nem egyszerű feladat, még a mosószeres takarítás sem távolítja el őket. A patikákban ugyan kaphatóak olyan vegyszerek, amelyek kiölik az atkákat, ám ez időigényes feladat. Ehelyett érdemes olyan porszívót vásárolni, amely atkaölő üzemmódban is működik.

Ilyen például a Samsung több porszívója, amelyek a beszívott levegő felhevítésén alapuló szisztémával hatékonyan megsemmisítik a porban megbújó élősködőket. Az eljárás igen egyszerű, az atkák 15 és 35 fok között érzik jól magukat, ám a porszívóba beszívott, 55 fokra felmelegített levegő átjárja a porzsákot, és elpusztítja a benne lévő poratkákat.


Jó tanácsok atka-allergiásoknak





1.
Távolítsuk el a „porfogó” tárgyakat a hálószobából! Ilyen például a falvédő, de poros könyvek között is megragadnak az atkák.
2. Sok vizet használjunk a takarításhoz, ne verjük fel a port!
3. Gyakran cseréljük a porszívóban a porzsákot!
4. Az ágyneműhuzatot hetente cseréljük, és legalább 60 fokon mossuk, ezt a hőmérsékletet az atkák már nem bírják.
5. A tollpárnákat célszerű speciális, atkamentes ágyneműre cserélni.
6. A gyerek plüssállatkáit gyakran mossuk!
7. A porfogó tapéta helyett inkább fessük a falat, lehetőség szerint egy-két évente meszeljük újra.


Persze ne gondoljuk, hogy ha végeztünk a tavaszi nagytakarítással, végérvényesen megoldottuk a problémát, hacsak el nem zárkózunk légmentesen a külvilágtól. Ehelyett azonban azt ajánljuk, hogy használjuk hetente legalább egy alkalommal a Samsung porszívóját, amely csökkentheti az atkák okozta allergiás megbetegedések veszélyét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top