nlc.hu
Otthon
Porszívótörténelem: Amerikából jöttem

Porszívótörténelem: Amerikából jöttem

Az talán senkinek nem meglepõ, hogy a mai háztartásokban használatos porszívók õseit Amerikában fejlesztették ki a XX. század elején. De sokan el sem tudjuk képzelni, hogy az elsõ takarítógépek még fordított üzemben dolgoztak, azaz a port lefújták a bútorokról.








Amikor rájöttek arra, hogy nem ez a leghatékonyabb módszer, óriási motorokat telepítettek a tehetősebb háztulajdonosok kertjébe. Ennek segítségével központi légelszívó rendszert alakítottak ki az épületekben, hatalmas csövek kígyóztak a házakban, amelyek végére csatlakoztatták a kézi szívófejeket.

A villanymotorok feltalálásának köszönhetjük, hogy ma már nem vagyunk a falhoz “kötve”, ha porszívózni akarunk. A száz évvel ezelőtti mázsás gépek teljesítménye ugyanakkora volt, mint a mai 1-2 kilós társaiké. Ilyen praktikus méretűek például a Samsung kicsi, de óriási szívóteljesítményű gépei, amelyek szinte mindenféle szennyeződéssel könnyedén megbirkóznak.

E gépeknél érdemes megemlítenünk azt is, hogy néhány típus porzsák nélkül is használható, így azokat nem kell örökösen cserélni. Ehelyett, a beépített portartálynak köszönhetően, egy mozdulattal kiüríthetjük a porszívót. Nem volt ez mindig így, hiszen a száz évvel ezelőtti gépek még hatalmas kukákba gyűjtötték a szemetet, amelyeket csak speciális járművekkel tudtak elszállítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top