Otthon

Tanácsok cápatámadás ellen

Kevés olyan lény van a Földön, melytõl ennyire félnek és ilyen kevéssé értik meg õket. Az oroszlánok is esznek embereket, mégis különbözõ védett területeket kapnak és a címet: az „Állatok királya". A cápák is esznek embereket - az õ nevük a kegyetlenséggel fonódott össze -, ezért az emberek kiirtásukat követelik.

Tengerben fürdőzők figyelmébe

Akik olyan vizekben fürödnek, ahol lehetőség van a cápákkal való találkozásra, vegyék figyelembe az alábbiakat:

  • A búvárok gyakran áldozatul esnek a cápatámadásoknak. A felmérések szerint az áldozatok 25%-a valamilyen víz alatti tevékenységet folytatott; 45% pedig mélyebbre úszó búvárok közül került ki.
  • A mélyebbre merülők sérült, vérző halak közelébe érhetnek, így megnő az esélyük a cápával való találkozásra.

  • Az áldozatok 34%-át úszás, 20%-át vízben gázolás és 8%-át szörfözés közben támadják meg a cápák. Csak a támadások 14%-ának volt az az oka, hogy a vízben való játék, fröcskölés vagy hangos zaj felkeltette a cápák figyelmét.
  • A víz mélysége szoros összefüggésben áll a támadások számával. A támadások 60%-a az 1,5 méternél sekélyebb vizekben történik! 12% 1,8-3 méter, 11% 3,3-6 méter között és így tovább.
  • A nők kevésbé érdekesek a cápák számára, mint a férfiak. Ennek oka még nem teljesen tisztázott. A támadások aránya 13:1.
    Ami felmerülhet, hogy a férfiak sokkal aktívabbak a vízben, mint a nők, illetve általában több férfi merészkedik mélyebb vizekre.

    Keskeny öblökben gyakrabban találkozhatunk cápákkal, mert ők ezeket használják szaporodáskor. A támadások 18%-a dokkokhoz, öblökhöz, kikötőkhöz, folyótorkolatokhoz közel történt. Ezeken a helyeken sajnos sok a szemét, ami vonzza cápákat.

    Számos cápafaj – mint pl. a nagy fehér cápa és a tigriscápa – fókákkal, rozmárokkal is táplálkozik. A tigriscápák tengeri teknősöket is fogyasztanak. Még kemény páncéljuk sem nyújt kellő védelmet az erős cápafogak ellen.

  • A szörfdeszkán fekvő, lábával evező embert könnyen összetévesztik a cápák a fókákkal, mert alulnézetből olyan, mintha uszonya lenne. Ezt az érzékcsalódást támasztja alá az a tény is, hogy számos esetben az embert ért első harapás után a cápa érdeklődését veszti, és továbbáll.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top