Otthon

Pipacsos nyári mezõben

A nyár jellegzetes virágát, az érzékeny pipacsot vázába aligha tehetjük, ám megidézhetjük finom, pehelykönnyû szirmainak látványát egy-két saját kezûleg készített, kedves tárgyon.





Virágos teríték

Ha elkészítjük ezt a pipacsos kancsót és tálat, büszkén kínálhatjuk belőlük a hűs limonádét és a házi pogácsát egy forró nyári napon. Első ránézésre talán nehéznek tűnhet a feladat, de sablonnal csak egy kis merészség kell hozzá…

Így készül a kancsó:

Alapanyagok, kellékek:

egyszínű mázas kancsó és tál
ceruza, ecset
piros, zöld és fekete oldószeres kerámiafesték





1. A kontúrok és az alapozás

Rajzoljuk fel a pipacsokat a sablon alapján. A piros festéket az oldószerrel picit hígítsuk, és laza kézmozdulatokkal fessük ki a szirmokat.





2. Az árnyalás
Fessük át a szirmokat elsősorban a széleknél, úgy, hogy a festéket sűrűn, de nem vastagon visszük fel a mintára. Ezáltal a szirmok vonalai szépen elválnak. Fessük meg a zöld bibét, a bimbókat és a szárakat a „szőrökkel”.





3. A „szőrök” festése
Egy vékonyabb ecsettel, piros színnel húzzuk át a szőrszálakat, hogy hangsúlyosabbá tegyük. Nem kell a két színnek teljesen fednie egymást, azonban az átfedéseknél szép sötétbarnás színt kapunk.





4. Az utolsó simítások
A porzókat fekete színnel fessük ki. Ahol mélyebb piros színárnyalatot szeretnénk, fessük át hígított fekete festékkel, így válik igazán térhatásúvá. Ugyanígy fessük fel a bimbókat a tálra is! A festék fajtájának megfelelően hagyjuk azt megszáradni, vagy tegyük sütőbe 160-180 fokra, és égessük a festéket a kancsóra.

TIPP: Mielőtt nekilátunk a munkának, egy régi porcelán- vagy kerámiatányéron próbáljuk ki a színeket és azt, hogyan fedik egymást a különböző hígítású festékrétegek.







Kattints a képre!


Alapanyagok:
IDEA kerámiafesték (Első Budai Művészellátó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top