Otthon

Kamránk díszei

A szezont a földieper nyitja, de nyár végére számtalan különbözõ lekvár, befõtt és savanyúság sorakozik a kamránk polcain. Az ízek és a színek a hûvösebb napokon is felidézik a napfényt és a meleget.







Kattints a képre!
Ha ezekkel a helyes bojtokkal díszítjük a változatos formájú üvegeket, öröm lesz válogatni a sok finomság között. Egy szép vászondarabbal borítva és bojttal átkötve bármelyik saját készítésű befőttünkből ragyogó ajándék válik.

Így készül a bojt:

Alapanyagok, kellékek:
piros, vékony kenderzsineg
nagy zsákvarró tű
kisolló

1. Egy 12 cm-es kartonlapra tekerjük fel jó sűrűn a kenderzsineget. Amikor elértük a kívánt vastagságot, az utolsó szálat 40 cm-rel hosszabbra hagyva vágjuk el. A lap élénél fűzzünk át a közepén egy 30 cm-es szálat, és egyik szárát hosszabbra hagyva, szorosan kössük meg. Vegyük le a bojtot a lapról, és körülbelül 1 cm-es fejet hagyva, készítsük el a nyakrészt. Ehhez vegyük az elkötőszálat, és kezdjük egyenletesen feltekerni körülbelül 1 cm szélességben.

2. Mikor elértük a kívánt szélességet, egyszer hurkoljuk át a szálat. Fűzzük be a bojtban hosszabbra hagyott szálat a zsákvarró tűbe, és ezzel készítsük el a nyakrészen a mintát, a mellékletben megadott rajz alapján. Ezt a szálat, valamint a maradék elkötőszálat is bújtassuk el a nyakrész alatt.

3. Végül vágjuk el a bojt szálait, amelyek még hurokban vannak, majd vágjuk egyenletesre az alját. Könnyen tudunk dolgozni, ha egyik kezünkkel szorosan marokra fogjuk a bojtot, és így nyesegetjük le a felesleget. Sima fonással készítsünk olyan hosszúságú zsinórt, mely kényelmesen – akár többször is – körüléri az üveg nyakát, majd ezek végére kössük fel a két bojtot.

TIPP: Ha a szálak végére egyenként csomót kötünk, dúsabb hatású bojtot kapunk.

Alapanyagok:
színes kenderzsineg, 180 Ft/gombolyag (Kenderkóc Kézművesbolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top