Kattints a képre! |
Így készül a bojt:
Alapanyagok, kellékek:
piros, vékony kenderzsineg
nagy zsákvarró tű
kisolló
1. Egy 12 cm-es kartonlapra tekerjük fel jó sűrűn a kenderzsineget. Amikor elértük a kívánt vastagságot, az utolsó szálat 40 cm-rel hosszabbra hagyva vágjuk el. A lap élénél fűzzünk át a közepén egy 30 cm-es szálat, és egyik szárát hosszabbra hagyva, szorosan kössük meg. Vegyük le a bojtot a lapról, és körülbelül 1 cm-es fejet hagyva, készítsük el a nyakrészt. Ehhez vegyük az elkötőszálat, és kezdjük egyenletesen feltekerni körülbelül 1 cm szélességben.
2. Mikor elértük a kívánt szélességet, egyszer hurkoljuk át a szálat. Fűzzük be a bojtban hosszabbra hagyott szálat a zsákvarró tűbe, és ezzel készítsük el a nyakrészen a mintát, a mellékletben megadott rajz alapján. Ezt a szálat, valamint a maradék elkötőszálat is bújtassuk el a nyakrész alatt.
3. Végül vágjuk el a bojt szálait, amelyek még hurokban vannak, majd vágjuk egyenletesre az alját. Könnyen tudunk dolgozni, ha egyik kezünkkel szorosan marokra fogjuk a bojtot, és így nyesegetjük le a felesleget. Sima fonással készítsünk olyan hosszúságú zsinórt, mely kényelmesen akár többször is körüléri az üveg nyakát, majd ezek végére kössük fel a két bojtot.
TIPP: Ha a szálak végére egyenként csomót kötünk, dúsabb hatású bojtot kapunk.
Alapanyagok:
színes kenderzsineg, 180 Ft/gombolyag (Kenderkóc Kézművesbolt)