Otthon

Pipacsos párnák varrva, hímezve

A falusi tisztaszobák hangulatát idézik ezek a pipacsokkal borított, dúsan hímzett díszpárnák, melyek kellemes színfoltjai lehetnek modern lakásnak. Az erõs vászon alapanyagot az organzaszegély izgal-<br>masan egészíti ki.






Kattints a képre!
Akár hímzőfonallal, akár finom organzából készítjük virágainkat, a sötétbordó keret mindenképpen kiemeli szépségüket. Ha van kedvünk és időnk, készíthetünk a díszpárnákból többet is, hiszen együtt mutatnak igazán. A hímzett pipacsokat elrendezhetjük másképpen, sőt az organzavirágokból is összeállíthatunk akár egy csokrot is. Ilyenkor papíron tervezzük meg az új kompozíciót, utána fogjunk bele a megvalósításba.





Így készül a párnaszegély:


Alapanyagok, kellékek:
50 cm hosszú, 140 cm széles keményített, nyers színű pamutvászon, más néven kressvászon
60 cm hosszú, 140 cm széles bordó-fekete átszövéses organza
1 darab 35 cm-es drapp cipzár
1 darab 40×40 cm-es kitömőpárna
fércelő cérna, cérna, gombostű, tű, olló, jelölőkréta





1. A szabás
A vászonból szabjunk először egy 50×50 cm-es darabot, s erre készítsük el a pipacsmintát a választott technikával. Az organzát hajtsuk félbe széltében, és vágjunk négy darabot az oldalakhoz a kétrétegű anyagból a mintaíven található szegély szabásmintájával. Mindegyik szegélyt gombostűzzük körbe, esetleg meg is fércelhetjük, hogy a dupla réteg ne csússzon szét. A szegélyeket hosszában hajtsuk félbe, és langyos vasalóval vasaljuk le. Egy levasalt szegélyt nyissunk szét, és egy másikat hosszában fektessünk bele, majd az egyik rövid ferde oldalt gépeljük össze 1 cm szélesen.





2. A sarkok

A hegyes csücsöknél kezdjük a varrást, de ne varrjuk végig az oldalt: egy cm-rel a vége előtt erősítsük meg a varratot. A hegyes saroknál a varrásszélességet ferdén vágjuk két mm-re, majd a képen látható módon húzzuk szét a szegélyeket. A többi sarkot is így készítsük, az utolsóval zárjuk össze az organzaszegélyt.





3. Az összeállítás

A párna előlapjának színoldalára körben gombostűzzük fel az organzakeretet úgy, hogy annak szegetlen széle kifelé, a szegély pedig a párna belseje felé nézzen. Varrjuk körben össze a rétegeket; a sarkoknál tartsuk a varrógéptűt az anyagban, úgy forduljunk. A párna hátlapjához kressvászonból vágjunk két 42×23 cm-es részt. Ezek egy-egy 42 cm-es oldalát tisztázzuk el, majd varrjuk össze úgy, hogy a cipzárt is közétesszük. Ezt színoldalával fektessük az előlap színére, melyre már rávarrtuk a szegélyt, és egy cm szélesen varrjuk körbe, majd tisztázzuk el. A cipzárnál fordítsuk színére a párnát, vasaljuk le a varrásokat, és tegyük bele a kitömőpárnát.






Így készül a pipacs:

Alapanyagok, kellékek:
bordó és zöld organza
fekete és sárga kenderzsinór
piros cérna
zöld hímzőfonal
olló, tű
a párna előlapja, amire varrjuk





1. A szirmok elkészítése

Vágjunk a bordó organzából egy 10 cm széles csíkot, hosszában hajtsuk félbe, a sablon egyenes oldalát illesszük a hajtásra, és vágjuk körbe. A vágott oldalt fércöltéssel varrjuk öszsze, az anyagot húzzuk össze a cérna segítségével, majd rögzítsük. Minden pipacshoz 4 db szirmot készítsünk.





2. A bibe megvarrása
Egy 4×4 cm-es zöld organzadarabból formázzunk gombócot, és varrjuk el az alját, hogy ne bomoljon szét.





3. A porzók csomózása
Sárga és/vagy fekete kenderzsinórból vágjunk virágonként 6-6 db, 5-6 cm-es szálat, csomózzuk meg mindkét végüket, majd az egyik szállal kössük középen össze mindet. Varrjuk össze a pipacs szirmait, helyezzük az így kapott virág közepére a porzókat és a bibét, majd öltsük össze.





4. A szár felvarrása
A fent leírt módon szabjuk ki a vászonból a párnát, és helyezzük az elejére a virágokat, állítsuk be a végső helyükre, majd rögzítsük őket. A virágszáraknak megfelelő hosszúságban vágjunk 2 cm szélességben zöld organzát, és elrejtve varrjuk a végét a pipacs alá. Ezután kicsit csavarjuk az anyagot a szárszélesség és -vastagság kialakításához, és laza öltésekkel, zöld hímzőfonallal öltsük a párnához. A levélkékhez vágjunk egy megfelelő méretű téglalapot a zöld organzából. A két rövidebb oldalt fércöltéssel húzzuk össze, és a csücsköket lazán öltsük a szárhoz, az oldalsó éleket gyűrjük az anyag alá. A szélét pár öltéssel rögzíthetjük a vászonhoz, majd állítsuk össze a párnát.

TIPP: Látványos lesz a díszpárna úgy is, ha a sok kis virág helyett csak egy nagyot varrunk a közepére. A nagy organzapipacs elkészítési menete ugyanaz, mint a kisebbeké, csak méretbeli különbség van köztük.

Alapanyagok:
kressvászon, 150 cm széles, 2150 Ft/m (nagyobb méteráruboltok)
DMC osztott szálú hímzőfonal, 140 Ft/db (Foltvarázs, Éva Kézimunka, B+Zs Stúdió)
organza, 150 cm széles, 1190 Ft/m (Dekor Méteráru, nagyobb lakástextilboltok)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top