Otthon

Tiszta alapokkal

A padló a lakás egyik olyan felülete, ami a legtöbb szennyezõdéssel találkozik. Ezen járunk, és még a gravitáció is erre juttat minden leesõ dolgot. Biztos elég gyakran szoktál felmosni?





Mit hova?

A padlóburkolatoknak két nagy családja van, a meleg- és a hidegburkolatok. Hidegburkolatnak számít a kő, a padlólap, és melegnek minden, ami nem ez. Nem árt ezt figyelembe venni akkor, amikor kiválasztod őket, hiszen, ahogy nevük is mutatja, hőérzetedet nagyban meghatározza majd, milyen burkolatot választasz.

A különféle felületek a takaríthatóság szempontjából is különböznek. Ezért is érdemes olyan helyekre, amit gyakran kell felmosni, fertőtleníteni, a linóleumot vagy a követ, járólapot választani. A szőnyegpadló például értelemszerűen nem felmosható.


Takarítás

A padló takarításának talán leginkább kézenfekvő módja a porszívózás. Nem árt, ha a felmosás előtt is felporszívózunk, mert így a vízbe már nem kerül be a por, vagy a fürdőszobában oly gyakori hajszálak nagy része. Ha ez megvan, jöhet a felmosás, amivel az esetleg odaszáradt szennyeződések is eltávolíthatóak, ráadásul fertőtlenítésre sem utolsó megoldás!






Felmosásban


Ma már egyre többféle felmosókészlet kapható, tehát szerencsére nyugodtan elfelejthetjük a „térden állva egy nedves ronggyal csapkodunk könyékig a vízben túrva” érzést. A nyeles felmosókkal mindenhova elérünk, főleg, ha a sok variáció közül olyat választunk, ami arra a térre való, amit takarítanánk. Ha pl. kis résekbe kell benyúlni, nem célszerű a széles keretre feszített változatot venni.






A felmosás titka a sok víz. Még jobb, ha időnként cseréljük is, így nem visszük magunkkal a már eltávolított szennyeződéseket. Jó trükk, ha meleg vizet használunk, ez egyrészt gyorsabban szárad, másrészt jobban tisztít. A vödörbe természetesen mindig tegyünk a burkolathoz való tisztító- és fertőtlenítőszert (pl. Domestost)!

Használat után mindig mossuk ki a vödröt és a felmosófejet is, lehetőleg higított Domestosban, így legközelebb is tisztán várja, hogy használatba vegyék!

És hogy mikor kell felmosni? Hát mindig, amikor szennyeződéseket látunk, ha pedig nem látunk, akkor a terek kihasználtságától függ. Ha például kutyát, macskát tartunk, fokozottabban oda kell figyelnünk a tisztaságra, és akkor is, ha kisgyerekünk van. Szintén fontos a gyakori fertőtlenítés, ha influenzás időszak van, vagy beteg van a családban.






A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top