Otthon

Tiszta konyha – fél egészség

A konyha a lakás egyik legérzékenyebb pontja. Ide hozod a bevásárolt élelmiszereket, itt tárolod a maradékokat, itt esnek le a morzsák, és itt van a szemetes is. Nem árt tehát, ha itt igazán figyelsz a tisztaságra!




A konyhában az ételek miatt különösen nagy a baktériumok és más szennyeződések előfordulásának veszélye. Ezt fokozza a párás közeg, ami még a gombáknak is kedvez. Érdemes ezért már a konyha kialakításánál odafigyelni ezekre a tényezőkre, hogy később könnyen tisztán tudd tartani a helyiséget.

A padlóhoz legjobb, ha könnyen felmosható anyagot választasz, ilyenek pl. a padlólapok és a linóleum. Persze az utóbbinál nem kell a lakótelepekről ismerős PVC-padlóra gondolni, ma már valóban szép linóleumok kaphatók.

A bútorok is legyenek könnyen tisztítható anyagból. Ide például biztosan jobb a bútorlap és az üveg, mint a fa, de ha mégis arra esik a választás, fontos a megfelelő felületkezelés. A konyhapult lapja is legyen jól fertőtleníthető anyagból.

A szemetes az egyik fő bajforrás. Figyeljünk rá, hogy jól záródjon, és mindig tartsuk tisztán. Legjobb, ha zacskóval béleljük ki, de persze ez sem helyettesíti a fertőtlenítést! Gyakran ürítsük, és ha pl. hétvégére elutazunk, sose hagyjuk a lakásban.






Tárolás


Ételeink és az alapanyagok tárolása szintén fontos a higiénia szempontjából. A piszkos, földes (pl. krumpli) anyagokat sose tartsuk a tiszta dolgok közelében. Sőt, ezeket nem is árt megtisztítani. A tojásokat viszont mossuk le, és aztán tiszta ruhával törölgessük meg, mert a nedves tojáshéjon vidáman elszaporodnak a kórokozók.

A hűtőben mindig selejtezzük ki a lejárt szavatosságú dolgokat, és sose tartsunk el egy napnál tovább gombával készült ételeket. A hőmérséklet mindig legyen elég hideg, és ne nagyon keverjük az egyes ételfajtákat. Az ételeket lefedve tároljuk, így tovább el is állnak! A hűtőt is rendszeresen takarítsuk, fertőtlenítsük.

Figyeljünk arra, hogy edényeinket zárt helyen tartsuk, így nem porosodnak.






Mosogatás


A mosogató tisztaságára már csak azért is figyeljünk oda, mert itt köthet ki a legtöbb szennyeződés. A lefolyót mindig tartsuk tisztán. A legcélszerűbb, ha lefolyószűrőt használunk, és ezt rendszeresen fertőtlenítjük. De emellett sem árt időről időre Domestost önteni a lefolyóba, hiszen ez a kisebb és zsíros szennyeződéssel egyaránt elbánik.






Különösen figyeljünk arra, hogy a mosogatás során az edényeket alaposan öblítsük le, így nem maradnak rajtuk vegyszermaradványok. A mosogatószivacs, mivel általában nedves, a gombák és baktériumok melegágya lehet, legjobb gyakran cserélni, és még gyakrabban fertőtleníteni.

Ne felejtsük el a napi főzés után a használt felületeket alaposan lemosni és fertőtleníteni, hogy a következő napra ismét készen




álljon!

A fertőtlenítőszereket biztonságosan alkalmazd! Használat előtt mindig olvasd el a címkét és a használati utasítást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top