Otthon

Legyen kék!

Hiszen ebben a káprázatos és üde színbõl van legtöbb körülöttünk a Földön, a Kék Bolygón. Égszínkékben pompázik szép idõben a mennybolt, a tengerek és hatalmas óceánok is kékben játszanak, akárcsak a folyók és tavak.

Olyan helyiségekben alkalmazzuk tehát nagy felületen, amely elegendő fényt kap, és nem túl hűvös, tehát nem északi fekvésű, különben dideregni fogunk benne. Számolhatunk nyugtató hatásával is, ezért egyes árnyalatai hálószobában tökéletesek. Ugyanakkor mivel a vízre asszociálunk róla, fürdőszobába, konyhába is ideális választás. Szerencsés ötlet kékre hangolni a szobát akkor is, ha kicsi a lakás, hiszen a kék távolító szín, vagyis a kék tárgyak távolabbinak látszanak, mint mondjuk a pirosak. Ha kéket használsz, keresetlen egyszerűséget, s evvel együtt eleganciát is varázsolsz a térbe.





Égszínkék. Szinte kitágult a különben nem túlságosan nagy előszoba a kék falaktól, a hófehér stukkók, s az ugyancsak fehér világító mennyezet pedig még légiesebbé, könnyedebbé, ugyanakkor egyszerre elegánssá és nagyon



modernné teszik a látványt.

Tengerkék. Még ha a főváros kellős közepén lévő lakásodban várod is kékkel terített asztallal kedvesedet, egészen biztosan érezni fogjátok vacsora közben a tenger sós illatát, és talán még a morajlása is a fületekbe zsong majd.





Mosott kék. Ugye milyen friss és üde ez a kék falú, egyszerre rusztikus és modern fürdőszoba? Itt eszedbe sem jutna ébredés után zombiként, félálomban jönni-menni, azonnal netten és fürgén vetnéd bele magadat a reggeli teendők elvégzésébe. Ráadásul a kellemes, antikolt hatású mosott kékre festett faburkolat mellé, amely nagyszerűen illik a kilátszó régi gerendához, ugyancsak friss, natúr fenyő padlót és bútorokat társítottak.





Királykék. Mint a példa mutatja kék színt használva is pompázatos budoár-hangulatot teremthetsz a hálószobában, nem mindegy persze, hogy milyen árnyalatot és tárgyakat, textileket válogatva össze. A királykék, mint a neve is mutatja, különleges szerepet játszik a kékek családjában, hiszen a gazdagság, az elegancia jelképe is, egyszerre komoly, mégis energikus, lüktető szín.





Fáradt kék. Ha nagy felületet, például a konyha falát fested erős kékre, érdemes egy kevésbé rikító, fáradtabb árnyalatot választani, amit nem unsz meg hamar, és nem is idegesít. Ebben a modern konyhában is remekül mutat ez a szín, melyet a fa bútorok jelenléte világos-sötét kontrasztjuk, és melegségük miatt még jobban kiemel.





Türkiz és kobaltkék. Mélytengeri látomás a nappaliban. Ha egészen eredeti és egyedi látványt szeretnél elérni a nappaliban, fesd a szobádat a kék árnyalataira. Az antikolt, foltosra festett türkizkék falakat kobaltkék stukkó, illetve kandallókeret díszíti, a mennyezet pedig egy világosabb kék árnyalatot kapott.





Tengerészkék. És miért éppen a legkisebb helyiség maradna ki kék korszakod tomboló kreativitásából? Igenis, a vécében is szüksége van az embernek egy kis kikapcsolódásra! Legyen a dekorcsíkon hajókötél minta, a falat díszítse világítótornyot ábrázoló kép, és a wc-papír hajós tartóról tekeredjen le! Aki ilyen körülmények között sem tud relaxálni, az vessen magára!…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top