A titka az, hogy minél több gyümölcsöt citromot, narancsot, lime-ot, kivit, epret, görögdinnyét vagy sárgadinnyét használjunk, és a vendégvárás előtt egy nappal fogjunk neki az előkészületeknek. A szikrázó jégbe fagyott gyümölcsdarabkákkal körülölelt fagylaltnak, parfénak senki sem fog tudni ellenállni. A hatást fokozhatjuk, ha a maradék gyümölccsel díszítjük a jeges finomságot.
Így készül a jégtál:
Anyagok, kellékek:
2 db különböző méretű üvegtál vagy mélyhűtést bíró műanyag tál
gyümölcsök
víz
kés
vágódeszka
1. Vágjunk egy vastagabb szeletet egy nagyobb narancsból, ez stabilan fogja tartani a kisebb tálat. Vágjunk karikákat, cikkeket a gyümölcsökből úgy, hogy a darabkák lehetőleg hasonló vastagságúak legyenek.
2. Helyezzük a narancsszeletet a nagyobb tál aljára, majd eköré rakosgassuk a különböző gyümölcsdarabokat, egészen addig, amíg a szeletkék megtartják egymást.
3. Helyezzük a narancsszeletre a kisebb tálat, és ha szükséges rakjunk még gyümölcsdarabkákat a jégtál falára, egészen a tál pereméig. Ha túl kicsi a rés a két tál között, és a darabok nem csúsznak le könnyedén, nyomkodjuk le a gyümölcsöket egy kés nyelével. Ha befejezésként félbevágott narancskarikákat használunk, amelyek túlnyúlnak a tál peremén, azok szép, csipkés szegélyt adnak
a jégtálnak. Ha ezzel elkészültünk, először töltsünk vizet a kisebb tálba, hogy ne emelkedjen el a nagyobb tál aljáról. Ezután töltsük fel a két tál közötti rést. Helyezzük a tálat egy napra a mélyhűtőbe.
4. Közvetlenül a kínálás előtt vegyük ki a tálat a mélyhűtőből, és néhány másodpercre helyezzük hideg folyó víz alá, így az üvegtálakról könnyedén leválik a jég. (Semmiképpen ne folyassunk meleg vagy forró vizet a tálakra, mert ettől könnyen elpattanhat az üveg.)
5. Óvatosan mozgassuk meg a kisebb üvegtálat addig, amíg el nem válik a jégtől, majd emeljük ki a nagyobb tálból.
6. A gyümölcsös jégtálat vegyük ki a nagyobb tálból, és helyezzük üvegtányérra vagy tálcára. Tegyünk bele fagylaltot vagy parfét, és azonnal kínáljuk ezt a hideg nyalánkságot az ámuló-bámuló vendégeknek.
TIPP
Még színesebbé tehetjük a jégtálat, ha a vízbe szörpöt öntünk. A jégtálat óvni kell a napsütéstől, de meleg nyári estéken, főleg az árnyékban, igen sokáig megtartja a formáját. Különösen jól viselkedik, ha fagylaltot kínálunk benne, mivel a két anyag kölcsönösen hűti egymást, a látvány pedig ugyanolyan fenséges, mint az ízek!