Otthon

Ötletes tökdíszek

Ha nyitott szemmel járjuk az országot, az õsz derekán már sokfelé láthatunk szárított lopótököket lógni a porták kerítésén. A népi mesterségek mûvelõi még ma is sokféle módon használják fel ezt a dekoratív termést…






Kattints a képre!
De ha kitekintünk a világba, más kultúrákban is találunk példákat a tökök díszítésére. Itt van mindjárt ez a kancsótökből készített virágtartó, amelynek natúr színe jól harmonizál a pozsgás növények hamvas zöldjével.


Virágtartó kancsótökből

Így készül a virágtartó:

Kellékek:
• körteforma, száraz tök (kancsó- vagy a kisebb braziltök)
• ceruza
• madzag
• fűrész
• csiszolópapír
• akrillakk





1. A tárolórész felrajzolása
Kössünk a tökszárra egy madzagot, ennek másik végére egy ceruzát olyan magasságban, amilyen magas falat szeretnénk a virágtartónak. A ceruzát egy magasságban tartva, húzzunk egy vonalat körbe a tök oldalán. Ezután rajzoljuk meg függőlegesen a tárolóedény legalább 2 cm széles fogantyúját.





2. A tökfal kivágása
Fémfűrésszel vagy dekopírfűrésszel vágjuk ki a tök oldalait. A száraz termés fala kemény, de nagyon vékony, ezért fontos, hogy éles fűrészt használjunk, mert különben megrepedhet a tök. Ügyeljünk arra, hogy a sima felületen ne csússzon meg a szerszám!





3. A tökbél kiszedése

A kiszáradt tök belseje rejti a magokat és a szivacsos, puha anyaggá vált magházat. Ezt tompa kés segítségével kaparjuk ki. Ne nyomjuk erősen, nehogy megrepedjen a tökhéj.





4. A csiszolás

Egy darab durvább csiszolópapír segítségével távolítsuk el a tök belső falán maradt vékony hártyát is egészen a kemény tökfalig. Finomabb csiszolópapírral dörzsöljük át a vágott élekkel együtt.
 




5. Az edény tartósítása
A csiszolást követően lakkozzuk le néhányszor a belső felületet, hogy tartóssá, vízállóvá tegyük. A teljes száradás után nekiláthatunk a növények beültetésének. Annak ellenére, hogy lakkoztuk a felületet, érdemesebb olyan növényeket választanunk, melyek kisebb vízigényűek. Ilyenek a kaktuszok és a



pozsgás növények.





Alapanyagok:
• kancsótök, 5001500 Ft/db (szentendrei Kézműves Bolt)
• braziltök, kb. 20 cm, 250 Ft/db (Kenderkóc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top