Otthon

Asztal asztal hátán

Fiatalos legyen vagy klasszikus, modern vagy antik, kicsi vagy nagy, alacsony vagy magas? És ha már döntöttünk, hol lehet õket kapni? De hogyan döntsünk, ha nem tudjuk, mi van a piacon? Cikkünkbõl minden kérdésre választ kapsz.





Az elnevezés körül van egy kis bizonytalanság. A legtöbben dohányzóasztalnak hívják, az angolok kávéasztalnak, sokan kisasztalnak. Akárhogy is, a kanapénk előtt álló asztalka látványelem, a szoba dísze, sőt akár státuszszimbólum is lehet. Figyeljünk rá oda.

Egy furfangos, modern asztal a kísérletező kedvűeknek. Ebben a két egymásra merőleges, térben is egymás alá csúsztatott asztalból álló darabban üveg, fa és fém is megjelenik, mégpedig a lehető legnagyobb fantáziával keverve az alapanyagokat. A Createc cég Mocca asztalának alsó, üveglapos eleme fémlábakon áll, míg az L alakzat másik szárát alkotó felső, sötétbarna wenge furnéros elem félig a fémlábakra támaszkodik, az ellenkező vége pedig tömör lapban ér földet. (Bohémia Bútor Kereskedelmi Kft. 1135 Budapest, Hun u. 2.)





Nőies, finom és hihetetlenül elegáns a Bauhaus idején formatervezett, kétemeletes, körlapos Design bútorcsaládhoz tartozó asztalka. Alsó polca bükkfából készült, azonos átmérőjű felső lapja pedig savmaratott üvegből, különleges szépségét azonban mindenképpen hullámíves fémlábainak köszönheti. (Telmex Rt. 2000 Szentendre, Rózsa u. 23. )





Nem szokványos ez a dán dohányzóasztal sem, amelynek rendhagyó módon az alsó lapja nagyobb, mint a felső. A téglalap alakú cseresznye furnéros alap szögletes, fém kockákon áll, rajta keskenyebb csőlábakon pedig üveglap egyensúlyoz. Modern és fiatalos környezetbe illik. (BO Concept 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.)

Pick-up fantázianévre hallgat a Calligaris cseresznyéből készült asztalkája, melynek négyzetmintás, savmaratott üveglapját egyetlen mozdulattal felemelhetjük, és a tetszés szerinti oldal felé



billenthetjük. Így anélkül is könnyedén hozzáférhetünk az asztalban kialakított farekeszekben elhelyezett tárgyakhoz, hogy az asztalon lévő holmikat le kellene pakolnunk. A fachokban nem csak a távkapcsolókat vagy újságokat tárolhatjuk, de tehetünk beléjük kagylókat, száraz virágokat, faleveleket, terméseket is, az adott évszakhoz illő dekorációt kreálva. (Bohémia Bútor Kereskedelmi Kft. 1135 Bp. Hun u. 2.)





Minimál stílusban tervezett, férfiasan puritán a sötétszürke laminált lapból és üvegből összeállított, görgőkön guruló mobil asztal, amely túl sok tárgyat nem tűr meg magán. Legénylakásokba ideális választás lehet. (VAM Design, Budapest, Király u. 22.)





Meghökkentő, akár képzőművészeti alkotásnak is elmegy ez az ovális üveglapos kávéasztal, amely az extravagáns tárgyak rajongóinak kedvence lehet. Hullámívesen hajló, két támaszkodó lábban végződő legömbölyített ezüst szerkezete a látszat ellenére nem fémből, hanem ezüstre lakkozott fából készült. (Musterring, Pirex Lakberendeési Stúdió, Bp. Palay Ede. U. 17. )





Aszimmetrikus és nagyon modern ez a Rolf Benz modell kétharmad üveg-egyharmad diófa lappal, félig fa, félig króm lábakon pihenve. Szabálytalanságánál talán csak az ára megdöbbentőbb, hiszen a tervező bútorai olyanok a lakberendezésben, mint a Mercedes az autók között. (V.A. Design Campona Stúdió, Bp. Nagytétényi út 37-43.)





Végül egy klasszikusan egyszerű, kovácsoltvas asztalka azoknak, akik a mediterrán jellegű enteriőröket kedvelik. Ovális felső üveglap, egy kisebb fapolc alulra, minden túlcifrázástól mentes lábakkal. Semmi különös, mégis ettől olyan kedves. (Alex Fémbútor Kft., Zsámbék, Magyar u. 21-23.)

Kattints a képekre a nagyobb méretű változatokhoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top