Otthon

Enteriõr indiai stílusban

Indiát, ezt a hatalmas közép-keleti országot, még napjainkban is számos mítosz és legenda övezi. A varázslatos, titokzatos vidék mesés kincseiért évszázadokon keresztül keres-kedõk hada versengett. Az Európába behozott egzotikus tárgyak azután a módos polgárok házait díszítették.






Kattints a képekre a nagyobb méretű változatokhoz!
A nyugati szemnek sok meglepetést tartogat az indiai otthon berendezése, bár más képet mutat a Himalájában, mást a szárazföld belsejében vagy éppen a híres Goa-parton. Mindenikre érvényes azonban a berendezés tradicionális jellege. Itt még egy modern lakásban is keveredik az új és a régi.





Az első, ami a vendéget megragadja, az az illatok és a színek sokfélesége. Az egzotikus virágok, a fűszerek, a füstölők, illóolajok aromája keveredik sajátos, semmivel össze nem téveszthető eleggyé. A színek pompásak: fehérek, vörösek, kékek, zöldek, sárgák és barnák minden árnyalatban és variációban.





A textíliák, bútorok, falak festéséhez még manapság is természetes, növényi eredetű színezéket használnak. A szintetikus anyagok kevésbé elterjedtek, mint Európában. A szövetek alapanyaga ugyancsak természetes, és népszerűek a különféle bőrök is. A tágas otthonokat elborítják a hűvös selymek, a súlyos bársonyok, az áttetsző muszlinok és a puha vásznak, melyeket gazdagon díszítenek kagylóból, drága- és féldrágakövekből, üvegből készült gyöngyökkel. Különösen kedvelt a párnákon, takarókon a növényi motívum és az arany- vagy ezüstszál beszövése.





Áttetsző, hímzett vagy kézzel festett függönyök takarják az ajtókat és ablakokat, és teszik sejtelmes hangulatúvá a szobákat. A falakat is szívesen dekorálják különféle festett mintákkal vagy kárpittal, de a férfiak lakosztályában nem ritka a bőr falvédő sem. A padlót mozaikkal rakják ki, faburkolat egyedül a hálószobákban látható. A kőburkolat hűvösét kézi csomózású szőnyegek csillapítják, melyekből egy-egy jut a falakra is.

(A teljes cikk az Otthon novemberi számában olvasható)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top