Otthon

Pazarlunk és szennyezünk

Évente 49 millió köbméternyi hulladék kerül ki a hûtõkbõl csak Európában. Neked is van fridzsidered, a te hûtõd is benne van a pakliban, te is része vagy a problémának. Nézzük, mit tehetünk a pazarlás és a szennyezés ellen.

Az Electrolux és a Bloomerce felmérése szerint az évente kidobott hűtőhulladék mennyiségével majdnem 49 Empire State Buildinget lehetne megtölteni.
A nemrég végzett online kutatás szerint az európaiak szemetének 10 százalékát a hűtőből kidobott lejárt élelmiszerek teszik ki. A felmérés – melyet hat európai országban végeztek el – azt mutatta, hogy a háztartások 63 százalékában hetente átlagosan 7,5 liter hulladék származik a hűtőkből. Ennek legfontosabb okai, hogy többet vásárolunk, mint amennyire valójában szükségünk van, nem takarítjuk rendszeresen a készüléket, és nem megfelelően rendszerezzük az élelmiszereket.

A kutatók több mint 3000 egyszemélyes és családos háztartást céloztak meg Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Svédországban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban. A felmérésből kiderült, hogy évente átlagosan 941.000 köbméter hulladék gyűlik össze hűtőink tartalmából. Ez kb. az Empire State Building űrtartalmának 49-szerese, vagy az egyiptomi gizai piramishoz használt kövek űrtartalmának 18-szorosa. Szinte az összes esetben, a hulladék lejárt élelmiszerekből és csomagolóanyagokból áll.

Kirívó esetként említhetjük Nagy-Britanniát, ahol egy háztartás átlagosan 10,3 liter élelmiszerhulladékot dob ki hetente. Ehhez képest egy lengyel család 7,6 litert, egy francia család 7,4 litert, egy svéd család pedig 6,8 litert dob a szemétbe. Olaszországban csupán 6,3 liter hűtőhulladék termelődik hetente.
Az európai háztartások átlagosan 75 liter szemetet termelnek egy hét alatt. A britek hulladékában található meg legnagyobb arányban a hűtőből származó szemét, amely náluk a háztartási hulladéknak több mint 21 százaléka.

Ennek okait főleg az ételek tárolásában és vásárlásában találjuk. A kutatás szerint az esetek túlnyomó részében gyakran vásárolunk olyan élelmiszereket, melyekből még van otthon, csak nem emlékszünk rá. Ráadásul az időhiány miatt gyakran szinte csak bedobáljuk a hűtőbe a vásárolt termékeket mindenféle rendszerezés nélkül, így nem csoda, ha elfelejtjük, hogy mi található a készülékünkben.

Néhány hasznos tanács:

• Figyeljünk arra, hogy mit veszünk. Gyakran túl sok tojást és vajat/margarint tartunk a hűtőnkben, nehogy elfogyjon. Nézzük meg hűtőnk tartalmát vásárlás előtt, ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg, és még a környezetet is megóvjuk.

• A nagyobb csomagokat hátra, a kisebbeket előre pakoljuk. Ily módon egyszerűbb elővenni az ételt, és jobban át is látható a készülék tartalma.

• Olyan készüléket vegyünk, melynek átlátszó a zöldségfiókja és polcai. Így sokkal könnyebben ellenőrizhetjük, hogy zöldségeink, gyümölcseink milyen állapotban vannak. Az átlátszó polcoknak köszönhetően jobban áttekinthető a feljebb, illetve lejjebb található polcok tartalma is.

• Takarítsuk ki hűtőnket legalább havonta egyszer. Ez nemcsak higiénikus, de ily módon áttekinthetjük hűtőnk tartalmát is. Használjuk fel előbb azokat az élelmiszereket, melyeknek közeleg a lejárati dátuma.
•  Amennyire csak lehet, külön műanyag dobozban vagy zacskóban tároljuk az ételeket. A szalámit és sonkát speciális dobozban tarthatjuk, a vajat pedig erre a célra kialakított tárolóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top