Otthon

Egy kis cégtörténet

Tudod, honnan származik a Tesco név? Tudod, hogy a Tesco hány országban van jelen? És tudod, hogy szinte bárhová mész Magyarországon, már láthatod a piros-kék feliratot?

A Tesco Angliában

A Tescót Sir Jack Cohen alapította 1924-ben. A brit légierő pilótája 21 esztendős korában, harminc fonttal a zsebében vágott neki az üzleti élet dzsungelének, amikor élelmiszert kezdett árulni a kelet-londoni piacon. Első napi forgalma négy font volt, ám Cohen úr kitartó munkával hamarosan bővíteni kezdte üzletét. A Tesco név először teásdobozokon jelent meg a 20-as években – T.E. Stockwell teaszállító partner és az alapító nevének összevonásából. Az első Tesco áruház 1929-ben nyílt Burnt Oakban.

A céget 1947-ben kezdték jegyezni a tőzsdén. A II. világháború után Angliában is megjelentek az önkiszolgáló áruházak, 1948-ban Jack Cohen St. Albansban megnyitotta az első önkiszolgáló Tescót.

A folyamatos bővítés eredményeként a Tesco jelenleg Magyarországon kívül az Egyesült Királyságban, Írországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Törökországban, Japánban, Malajziában, Dél-Koreában, Taiwanon, Thaiföldön és Kínában működtet áruházakat. A társaság folyamatosan nyitja meg új üzleteit, így a Tesco Csoport nemzetközi szinten a leggyorsabban fejlődő áruházlánc lett, amely Magyarországot kulcsfontosságú országként kezeli. Világszerte 2344 egység működik 13 országban.

Angliában a Tesco az első számú élelmiszer-kiskereskedelmi cég, az elmúlt öt évben 3 alkalommal kapta meg a “legfigyelemreméltóbb üzlet” kitüntető címét. Ezen kívül több mint 2.000.000 regisztrált online vásárlójával a világ legnagyobb internet alapú élelmiszer-kereskedő vállalata.


A Tesco Magyarországon

A brit cég 1994 óta van jelen hazánkban. Az áruházlánc jelenleg huszonkét, 260 m2 és 750 m2 közötti alapterületű S-Marketet működtet Északnyugat-Magyarországon, és öt, 800 m2 és 2400 m2 közötti nagyságú szupermarketet Győrben és Szombathelyen. Első hipermarketjét a kétéves, sikeres bemutatkozó időszak után 1996. novemberében nyitotta meg Budapesten.

A vállalat vezetése első pillanattól kezdve egy, az egész országra kiterjedő fejlesztési programot tervezett, így a cég ma már 39 hipermarkettel van jelen Magyarország-szerte:

1996 – Pólus Center
1997 – Fogarasi út
1998 – Székesfehérvár, Kaposvár és Szeged.
1999 – Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Pécs

2000 – Kecskemét, Eger, Szombathely, Veszprém.
A budaörsi és a pesterzsébeti Megapark egyenként 15.000 négyzetméter nettó eladóterületükkel a világ legnagyobb Tesco áruházai. A két éjjel-nappal nyitva tartó üzletben a vevők 50.000 féle termék közül válogathatnak. A két hipermarket mindegyikében 650 embert foglalkoztatnak.
2001 – Sopron, Nagykanizsa, Győr, Békéscsaba, Szekszárd és Tatabánya
2002 – Pesti út (Budapest XVII. kerületében), Zalaegerszeg, Esztergom, Baja, Hódmezővásárhely. Kibővült emellett a székesfehérvári, kaposvári és Budapesten a Fogarasi úti áruház.
2003 – Váci út (Budapest XIII. kerületében), Siófok, Mosonmagyaróvár, Pápa, Cegléd, Dunaújváros, Budafokon a Tesco Campona, mely a bevásárlóközponthoz épült hozzá. Különlegessége, hogy – szemben a többi áruházzal – a parkoló a föld szintje alatt van, és az épület téglaborítást kapott, hogy jellegében, külsejében igazodjon szomszédjához.
2004 – Gyöngyös, Kiskunhalas, Ajka, Salgótarján, Komló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top