Otthon

Légies óra variálható díszítéssel

Ha vége a farsangi szezonnak, a toronyórás jelmez óraszerkezetét nem kell rögtön a sutba dobni, készítsünk belõle a lakásunkhoz legjobban illõ faliórát. Csak egy kis fantázia kell hozzá!






Kattints a képre!
A műanyag lapból hajtogatott óratest kis rekeszeit tetszés szerint feltölthetjük csillogó díszszalagokkal, száraztésztával, nagy szemű, színes babbal vagy különféle termésekkel, de akár a gyerekek féltve őrzött apró kincseiből is készíthetünk afféle kis kiállítást.

Alapanyagok, kellékek:
• műanyag lap (víztiszta vagy áttetsző, 70×100 cm-es)
• óraszerkezet
• vékony hegyű alkoholos filctoll
• átlátszó ragasztószalag
• 10 cm öntapadó fólia
• sniccer
• olló
• vonalzó
• ceruza





1. A test kiszabása
A műanyag lapból vágjunk egy 70×70 cm-es négyzetet. Mérjük ki és jelöljük be a lap közepére a méretezési rajz alapján az óra elejét és oldalait. Legjobb, ha a lap szélein alkoholos filccel jelölünk, a pontokat pedig ceruzával kötjük össze, így kevésbé fog látszani. Az összeilleszthető hátlap 4 oldalának sablonja eredeti méretben megtalálható a mellékletben, amelyeket rajzoljunk át a lapra a négyzet megfelelő oldalai mellé. (Az illesztési pontokat római számok jelzik.) Vágjuk ki a formát sniccerrel, az éleket tompa késsel karcoljuk és hajtogassuk be.





2. A rácsszerkezet

A maradék 30×70 cm-es műanyag lapból vágjunk 8 darab csíkot a mellékletben található méretezési rajz szerint. Vágjuk be a szaggatott vonallal jelölt részeket. Az egyik csík közepéről vágjunk ki egy darabot az óra akasztójának megfelelő méretben. Ezután négy-négy csíkot merőlegesen egymásra helyezve és a bevágásokat egymásba csúsztatva állítsuk össze a rácsot.






3. Összeállítás

Az óraszerkezetre ragasszunk öntapadó fóliát. A test középső 30×30 cm-es négyzetének középpontjába vágjunk 1 cm-es kört. Ezen bújtassuk át a szerkezetet, és állítsuk össze az alkatrészeit. A D oldalba vágjunk két kis lyukat az akasztónak. Helyezzük a rácsot a négyzetre, és töltsük fel a rekeszeket a díszítőanyagokkal. Bújtassuk egymásba a záróelemeket (A-B-C-d sorrendben), és rögzítsük egy kis darab ragasztószalaggal.






Kattints a képre!


FONTOS!
Ha túl apró díszítőanyagot használunk, könynyen átfolyhat egyik rekeszből a másikba. Ez megelőzhető, ha a rácsszerkezetet ragasztópisztollyal rögzítjük a helyére. Ha nehezebb figurákkal akarjuk megtölteni az órát, a belső rekeszt vastagabb kartonból készítsük, és fessük tetszőleges színűre. A játékokat kétoldalú ragasztóval rögzítsük a polcocskákra. A jelöléseket ceruzával készítsük a műanyaglap sima oldalára, így azokat utólag le tudjuk radírozni. A fényes felületű fóliához alkoholos filcet használjunk.


Alapanyagok:
• műanyag lap (Klöckner-fólia) 0,5 mm-es, 680 Ft/70×100 cm-es ív (Panton)
• óraszerkezet, 850 Ft-tól (Remo Hobby, Hobbyművész, Kreatív Kezek)






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top