Otthon

Felhúzható játékbaba jelmez

A február táncos mulatságoktól és álarcosbáloktól hangos, hiszen ez a farsang hónapja. A határtalan, télbúcsúztató jókedvhez hozzájárulnak ezek a vidám, gyorsan elkészíthetõ jelmezek is.





Alapanyagok, kellékek:
• sztreccspóló
• háromrétegű hullámkarton
• sima, vastagabb karton (triplex)
• 2 db 1,5 l-es műanyag palack
• fehér és rózsaszínű filcanyag
• Palmatex
• olló
• sniccer
• cérna
• alkoholos filctoll
• selyemszalag





1. Az alkatrészek
A palackokat a képen látható módon vágjuk szét: az egyiknek hagyjuk meg a száját, de többet vágjunk le belőle alul, míg a másiknak vágjuk le a tetejét, és alul hagyjuk 4-5 cm-rel hoszszabbra segítségül előbb jelöljük be filctollal. Ez utóbbit vagdossuk be körben a belehelyezett másik pa-lack aljáig, és hajtogassuk ki a füleket. A kivágott szájú palack alá helyezzük azt, amelyiknek meghagytuk a száját. A triplex kartonból vágjunk ki egy 18 cm átmérőjű kört. A fehér filcből vágjuk ki a szabásminta alapján a kört, a bevagdosott téglalapot és a csíkot, a rózsaszínűből a nyilat és a keskeny csíkot. A mellékletben található sablon alapján hullámkartonból vágjunk ki 6 kulcsformát.





2. A kulcs elkészítése
A 6 réteg kulcsot ragaszszuk pontosan egymásra. A szárát sniccerrel vágjuk akkorára, hogy pontosan és szorosan illeszkedjen az üveg nyakába. (Ha majd szükséges, ragaszthatunk 2-2 kisebb csíkot az oldalakra tömítés gyanánt.) Végül fújjuk le a kulcsot matt ezüstfestékkel.






3. Összeállítás
Tegyük az egymásba csúsztatott palackokat a kartonra; a füleket hajtogassuk ki, és rajzoljuk körbe ceruzával. Ragasztózzuk be a fülecskék alját és a kartonra rajzolt kört is, majd hagyjuk a ragasztót néhány percig szikkadni. Ezután nyomjuk rá a palackot a kartonra. Miután megszáradt, a biztonság kedvéért varrógéppel varrjuk körbe a füleket a kartonon. A póló hátoldalán, felül középen vágjunk egy a palack méretének megfelelő kört. Belülről helyezzük a kartonlappal összeállított palacknyakakat a nyílásba. A bevagdosott fehér filcdarabot és a külső palack felületét ragasztózzuk be, majd borítsuk be a filccel. A bevagdosott rész essen a nyaka felé, a füleket egymást fedve ragasszuk rá. Ha túl vastag lenne, vágjuk le a felesleget. A kis filccsíkokat a belső palack kilógó nyaka köré ragasszuk. A fehér filcből készült kört palmatexszel ragasszuk a palack nyaka köré a trikóra. Ragaszszuk rá a nyilat is. Végül ragasszuk bele a kulcsot az üveg nyakába.






 Fontos!
 A “felhúzót” lehetőleg olyan pólóra szereljük fel, ami kellően feszes, mert csak akkor fog szépen állni a kulcs. Ügyeljünk arra, hogy a két palack közé ne folyjon a ragasztó, mert akkor nem lesz forgatható a művünk.

Ráadás ötlet
A baba szoknyáját hasonlóan készíthetjük el, mint a margaréta jelmeznél. Szükséges hozzá 1 méter dupla széles rózsaszínű lepedővászon és 1 m gumi. Érdemes a szoknyát dúsabbra csinálni, mert így sokkal szebb és ’babásabb’ lesz a tartása. Az 1 m anyagot hosszában vágjuk félbe, és a két csíkot egymás mellé helyezve készítsük el a gumiházat, egy biztosítótű segítségével gumizzuk be a szoknya derekát, majd külön-külön szegjük be a rétegek alsó széleit. A köténykéhez egy 40×100 cm-es tülldarabot hajtsunk félbe, a hajtástól 2 cm-re varrjuk végig, és a varrásba fűzzünk selyemszalagot. A kötény alját vágjuk fodrosra. 







Kattints a képre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top