Otthon

Tiszta vonalakkal

Tapasztalt lakberendezõk a megmondhatói, hogy nincs nehezebb feladat, mint egy más által elkezdett munkát befejezni. Ilyenkor alkalmazkodni kell a már meglévõ adottságokhoz, amelyeken általában már nem kíván változtatni a tulajdonos.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Éppen ez történt a képeken látható lakás esetében is: a beépített bútorok egy része és a burkolatok már elkészültek, amikor vendéglátónk felkérte Bacsó Bori lakberendezőt arra, hogy tegye otthonossá lakását.
Ideális esetben a lakberendezőt már akkor bevonják a tervezési munkálatokba, amikor még csak papíron létezik a tervezett lakás vagy ház. Ilyenkor a szakembernek lehetősége nyílik arra, hogy javaslatokat tegyen a térelosztásra, a nyílászárók helyére és számára, a burkolatok minőségére és fajtájára. Sok esetben azonban a lakberendező csak később kerül a képbe, akkor, amikor már tulajdonképpen csak a bútorozás van hátra. Ebben az esetben még nehezebb a feladat, hiszen egy már meglévő tér- és burkolatrendszerhez, színvilághoz, világítási tervhez, más egyébhez kell alkalmazkodni a tervezés során.







Bacsó Bori éppen ezért tekintette aktuális munkáját kihívásnak: úgy kellett egy elegáns, modern enteriőrt létrehoznia, hogy nem változtathatott még a parketta színén sem. A kétszintes lakás alsó szintjén csak apróbb változtatásokat eszközölhetett: így az ő javaslatára cserélték ki a meglévő konyhabútor frontjainak egy részét, de a falak halványzöld és bézs színén már nem módosíthatott. Így itt csak a bútorok alkalmazásával valósíthatta meg a tulajdonos és saját elképzeléseit. Szerencsére megegyeztek a kívánt stílusban: mivel mindkettőjüknek nagyon tetszenek a letisztult, egyszerű, funkcionális lakásbelsők, egyértelműen a minimalizmus mellett döntöttek.





A nappali falára egyedi polcot tervezett a lakberendező, melyet a Pannónia Bútorstúdióban gyártottak le, bútorként pedig egyszerű vonalvezetésű, modern, bőr ülőgarnitúrát és dohányzóasztalt választott a Natuzzi kínálatából. Itt minden sötétbarna (vagy éppen wenge) árnyalatú annak érdekében, hogy még egységesebb legyen az összkép. A nappalival egy légtérben elhelyezett étkező légies könnyedségű asztala a minimalista stílus két kedvelt anyagát ötvözi: a wenge páccal kezelt lábakon szinte lebeg a vékony üveglap. Fontos elemei a térnek (ahogyan egyébként a minimalizmusnak is) a rengeteg nagy ablakfelület, melyen át csak úgy árad be a fény, illetve az erőteljes vízszintes jelleg: minden bútor inkább horizontálisan, mint vertikálisan terjeszkedik, ettől tágasabbnak tűnik a helyiség (ezért érdemes alkalmazni ezt a trükköt kis lakásokban is)…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top