Otthon

Hagymás tavaszi virágok

A virágboltokban mindig késztetést érzek, hogy bámészkodjak; ilyenkor hagyom, hogy a növények felvidítsanak, és már megyek is be az üzletbe, hogy egy kis tavaszillatot szippantsak.





A szokatlanul meleg január egy picit megbolygatta a természetet, de a növények biológiai órája szerencsére nem olyan kényes műszer, ahhoz, hogy szárba szökkenjenek, tartósan 10 fokos hőmérsékletre van szükség. A növények közül azért a hóvirágot sikerült megtévesztenie az időjárásnak, ő már januárban köszöntötte a tavaszt.

Februárban kiderült, a tél idén sem marad el, és bizony tombolnak a mínuszok, de senki se csüggedjen, hamarosan itt a tavasz, és megjelennek a kertekben a tulipánok, a nárciszok, a jácint és a gyöngyike. Némi pénzt és energiát áldozva ezek a szép tavaszi virágok a mi kertünk díszei is lehetnek. Ami az energiát illeti, nem nagy fáradság, ráadásul virágokkal foglalkozni, kertészkedni, friss levegőn lenni lelkünknek is felüdülés.






Virághagymákat hipermarketekben, virágboltokban és barkácsáruházakban is beszerezhetsz, ha tavaly nem tetted el őket.
A virághagymákat megvehetjük, vagy ha tavasszal cserepes virágot kapunk ajándékba, elvirágzás után ne dobjuk ki, tartsuk meg a hagymát, amit később kiültethetünk a kertbe. A tulipán, a nárcisz, a jácint és a hóvirág hagymái jól tűrik a telet, ezért ezeket ősszel, de a dáliát vagy a begóniát tavasszal ültessük el, az utolsó fagyok előtt.

De haladjunk sorban: ősszel, ha megvettük a virághagymákat, minél előbb kezdjük meg az ültetést. Ha éppen nincs időnk, a hagymákat száraz, hűvös helyen tároljuk rekeszben vagy légáteresztő tasakban. Egyes hagymák kedvelik a téli fagyot, ezeket másfél-két hónapig hűtőbe tehetjük, így tavasszal gyorsabban fognak fejlődni. A hűtőben a virághagymák ne legyenek gyümölcsökkel összezárva, mert a gyümölcsökből érés közben távozó etiléngázok megnehezítik a későbbi virágzást.

Az ültetést követően általában 18 hét múlva élvezhetjük munkánk eredményét, amikor megindul a virágzás. Ha a virágok elhervadnak, a levelek elszáradnak, vegyük ki a földből a virághagymákat, tisztítás után tartsuk száraz, hűvös helyen őket a következő ültetésig. Nagymamám mindig azt mondta: könnyű megjegyezni, amikor a gyerekek iskolába mennek, el kell ültetni a hagymákat, amikor kimaradnak az iskolából, azaz a nyári szünetben, akkor ki kell venni a hagymákat a földből, hogy levegőzzenek.





Ha nyáron virágzó hagymásakra vágysz, neked való a liliom, a begónia és a kardvirág!
A kertészkedés örömétől nem kell megfosztani magunkat akkor sem, ha nincs kertünk, az erkélyen egy-két ládában, cserépben igazi minikertet varázsolhatunk. Egy cserépbe több hagymát ültessünk, úgy, hogy a hagymák kétharmadig kerüljenek az edénybe, az edény falától körülbelül egyujjnyi távolságra. Bőséges locsolás után a növényeket 8 C körüli sötét helyen teleltessük. Ha a bimbók megjelennek, a növényt tegyük át továbbra is hűvös, de világos helyre.






És amit a virágok szeretnek


A hóvirág legszívesebben lombos fák, bokrok alatt él meg, tél végén, tavasszal virágzik. A nárcisz a száraz, árnyékos helyet kedveli, a fa lombkoronáján kívül ültessük. Általában márciustól májusig virágzik, akárcsak a tulipán és a jácint. Fontos, hogy ha a nárciszt vázába tesszük, ne tegyünk mellé más virágot, mert megrövidíti a másik virág életét. A tulipán és a jácint napos helyen érzik jól magukat. A gyöngyike a napos vagy az enyhén árnyékos helyen hozza a legjobb formáját, nagyon sokáig virágzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top